Intresset för solenergi ökar – få gratis rådgivning av Sveriges främsta aktörer inom området på Hem & Villamässan

av Admin

Svenskarnas inställning till solenergi är mer positiv än någonsin. 8 av 10 är enligt undersökningar intresserade av att ha solceller på taket. Samtidigt finns en stor osäkerhet kring att det både är en stor och dyr investering och att alternativen är många. Under höstens Hem & villamässa har man i samarbete med branschföreningen Svensk Solenergi och några av Sveriges främsta aktörer inom solenergi skapat Solcellsskolan – med scenföreläsningar och oberoende, personlig och gratis rådgivning.


Enligt statistik från Energimyndigheten har antalet solcellsangläggningar ökat avsevärt de senaste åren. 55 000 nätanslutna solcellsanläggningar installerades 2022. Tillsammans har de en effekt på cirka 800 MW, vilket är en ökning med närmare 50 procent mot förgående år. Idag är solcellsanläggningarna så många att de på ett år kan producera över 2 terawattimmar el, vilket är lika mycket el som produceras av samtliga kraftslag som finns i Stockholms län eller lika mycket som krävs för att försörja 650 000 elbilar med el under ett år.

– Statistiken visar att solenergi är framtidens kraftslag. Vår prognos är att det kommer nätanslutnas 100 000 anläggningar i år, det vill säga över 80 procent fler nya anläggningar än förra året. Cirka 90 procent av de svenska solcellsanläggningarna sitter på villatak, men det byggs också allt fler större anläggningar, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

Hem & villamässan samarbetar med Sveriges främsta aktörer inom solenergi
När kan man egentligen räkna hem sin investering? Hur garanteras bra kvalitet och installationer? Behöver taket underhållas? Är solceller väderberoende? Det här är bara ett fåtal av alla frågor och funderingar som kan uppstå när det gäller solceller. Därför har Hem & Villamässan i samarbete med branschföreningen Svensk Solenergi och några av Sveriges främsta aktörer inom solenergi skapat Solcellsskolan med syftet att förmedla information och kunskap till de besökare som är intresserade av solceller.

– Vi vill ge besökarna ett unikt tillfälle att få kunskap om hur man drastiskt kan minska sina elkostnader och tjäna pengar genom att utforska framtidens energilösningar. På solcellskolan erbjuder vi kostnadsfri rådgivning där du får konkreta tips och råd om allt från batterilager och flex- och stödtjänster till olika sorters solcellslösningar som kan passa just dina specifika behov. Under föreläsningarna kommer du att få lyssna till experter som delger värdefull kunskap och guidar dig igenom den snåriga djungeln, säger Maria Thylén, Head of Marketing & Events på Raymond Solar.

Solcellskolan finns på plats under alla dagar på hem & Villamässan, i form av både scenföreläsningar och oberoende, personliga rådgivningar.

Om Hem & Villamässan
Hem & Villamässan är mötesplatsen för dig som ska bygga nytt, renovera eller uppgradera ditt hem till att bli mer uppkopplat och energismart. Här finns produkter för hela hemmet och du har möjlighet att diskutera alternativ med rådgivare på palts. Hem & Villamässan erbjuder kunskap och inspiration med ett gediget scenprogram samt personlig och kostnadsfri rådgivning inom flera områden. Hem & Villamässan arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö den 13–15 oktober 2023.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...