Bostadsmarknaden fortsätter att stabilisera sig. Priserna på villor i Sverige steg med 1 procent i juli medan bostadsrättspriserna sjönk med 1 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
– Efter mer än ett år av tuffa privatekonomiska utmaningar för många svenskar ser vi nu en successivt förbättrad efterfrågan på bostäder, något vi bedömer kommer fortsätta under hösten. Eftersom räntan inte väntas stiga så mycket mer har det nu blivit lättare att göra en budget och planera sin bostadsaffär, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Bostadsrättspriserna i landet som helhet sjönk med 1 procent under juli månad. I centrala Stockholm och centrala Göteborg steg bostadsrättspriserna med 1 procent i juli, inkluderas kranskommunerna har bostadsrättspriserna i Stor-Stockholm sjunkit med en procent medan de var oförändrade i Stor-Göteborg. I såväl centrala Malmö som Stor-Malmö var bostadsrättspriserna oförändrade under juli.
– Unga och ensamhushåll har drabbats hårt av stigande räntor och kraftig inflation, men vi ser ändå ett ökat intresse för mindre bostäder i samband med terminsstarten på högskolor och universitet. Troligen blir dock takten i budgivningarna lägre än de senaste åren och försäljningarna kan komma att dra ut på tiden, säger Marcus Svanberg.
Villapriserna i Sverige visar en uppgång med 1 procent i juli. I storstadsområdena har villapriserna under samma period legat stilla. Sett till det senaste kvartalet har dock villapriserna ökat med 3 procent i Stor-Göteborg, 2 procent i Stor-Malmö och 1 procent i Stor-Stockholm.
– Vi förväntar oss ökad konkurrens om attraktiva villor efter sommaren. I höst och vinter kommer dock många återigen drabbas av höga elräkningar och vi bedömer att bostäder med omoderna uppvärmningssystem fortsätter att vara mer svårsålda, säger Marcus Svanberg.
Efter att ha stigit kraftigt under pandemin har fritidshuspriserna succesivt mattats av och visar nu en nedgång med 7 procent de gångna tolv månaderna
Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger
1. Ta höjd för högre boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.
2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.
3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.
Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:
1. Behåll värmen i huset
Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.
2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.
3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 140 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.
Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad
1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.
2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.
3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.