Majoriteten tror på oförändrade priser under tredje kvartalet

av Admin

En majoritet av fastighetsmäklarna tror att priserna på både villor och bostadsrätter blir oförändrade under det tredje kvartalet. 16 procent tror att villapriserna sjunker. Motsvarande andel för bostadsrätter är 21 procent, vilket är en lägre andel än inför andra kvartalet. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.

I den kvartalsvisa undersökningen Mäklarinsikt får Mäklarsamfundets medlemmar svara på frågor om utvecklingen på sin lokala marknad. Inför det tredje kvartalet 2023 har 780 fastighetsmäklare över hela landet svarat på frågor om bland annat prisutveckling, utbud och efterfrågan.

–  Under 2023 har priserna stabiliserats på många marknader. Samtidigt kommer hushållens köpkraft att utmanas av kommande räntehöjningar. Trots det bedömer en majoritet av fastighetsmäklarna att priserna på både villor och bostadsrätter blir oförändrade under årets tredje kvartal, säger Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef Mäklarsamfundet.

  • 72 procent av fastighetsmäklarna tror på oförändrade småhuspriser under tredje kvartalet 2023. Det är en ökning med 6 procentenheter jämfört med undersökningen inför det andra kvartalet. Motsvarande andel för bostadsrätter är 67 procent. 16 procent av villamäklarna och 21 procent av bostadsrättsmäklarna tror att priserna sjunker under det tredje kvartalet.
  • 42 procent tror att småhusutbudet ökar under tredje kvartalet. Motsvarande andel för bostadsrätter är 38 procent.
  • Över hälften (52%) bedömer att ett småhus säljs inom 5-8 veckor. 32 procent av bostadsrättsmäklarna uppger att det i genomsnitt tar 2-4 veckor att sälja en bostadsrätt.

Undersökningen skickades ut den 14 juni 2023 till Mäklarsamfundets medlemmar och pågick till och med den 27 juni. Den har besvarats av 780 fastighetsmäklare över hela landet

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...