Bjurfors kommentar till Mäklarstatistik: Bostadsrättspriserna stiger stadigt för fjärde månaden i rad, signalerar en robust marknad

av Admin

Bostadspriserna fortsätter sin uppåtgående trend. I maj steg bostadsrättspriserna för fjärde månaden i rad, visar siffror från Mäklarstatistik. Enligt Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige, kan uppgången tillskrivas en ökad optimism bland köparna, där allt fler tror att vi snart sett slutet på räntehöjningarna.

Trots att hushållen möter ökade kostnader och högre räntor, fortsätter bostadspriserna att stiga. Under maj månad ökade priserna för både bostadsrätter och villor i landet med 1 procent. Över en tremånadersperiod har priserna för bostadsrätter nu ökat med 4 procent, medan uppgången för villor är 2 procent.

– Trots alla utmaningar som just nu finns på svensk bostadsmarknad ser vi ett stigande intresse och engagemang från köparna. Det blir allt vanligare med budgivningar och bostäder som säljs över utgångspris, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Men eftersom vi kanske inte sett den fulla effekten av räntehöjningarna går det inte att utesluta nya nedgångar, påpekar Fredrik Kullman. Samtidigt understryker han att marknaden styrs mer av förväntningar. Vad räntan står i om ett, tre eller fem år är viktigare.

– Det kan ta tid innan vi ser de fulla effekterna av räntehöjningarna, så visst finns det en potentiell risk för ytterligare prisfall. Samtidigt ska man ha med sig att bostadsmarknaden styrs mer av förväntningar än av det aktuella ränteläget, och nu tänker nog de flesta att räntetoppen snart är nådd. Sedan är det inte bara räntan som påverkar bostadspriserna. Arbetsmarknaden och börsen är också viktiga faktorer, och båda presterar oväntat bra trots krisen. Därtill har vi under en tid sett att det kommer ut färre nya bostäder. Det tyder på att vi sakta rör oss mot bättre balans mellan köpare och säljare, säger Fredrik Kullman.

Även i Stockholm var ökningen 1 procent både för bostadsrätter och villor. Bostadsrätter i Stor-Stockholm är nu endast ner 6 procent jämfört med föregående år. Christina Henriksson, regionchef på Stockholmskontoret, kommenterar:

– Stockholms bostadsmarknad fortsätter att visa stabilitet och motståndskraft. Under den senaste veckan har vi dessutom märkt en tydlig temperaturhöjning, med fler visningsbesökare och fler gjorda affärer. Men det är för tidigt att säga om detta verkligen är vändningen, det krävs mer tid och bevis innan vi kan vara helt säkra. För att köparna fullt ut ska komma tillbaka tror jag en positiv bekräftelse i någon form är nödvändig. Det ultimata vore förstås om Riksbanken meddelar att de avslutar räntehöjningarna och till och med lägger in sänkningar i prognosen. Om något liknande kommer ut från Riksbankens junimöte tror jag vi kan förvänta oss en stark sommar. Det finns ett stort uppdämt behov, så det behövs inte mycket för att sätta fart på marknaden, säger Christina Henriksson, regionchef Bjurfors Stockholm.

Om den positiva tendensen kommer att hålla i sig återstår att se. Klart är i alla fall att de hastiga svängningarna gjort det svårare att navigera på bostadsmarknaden. Christina Henriksson delar med sig av tips för en lyckad bostadsaffär.

– Som köpare är det viktigast att hålla koll på sin budget för att undvika hamna i en ohållbar situation om Riksbanken fortsätter att höja räntorna, eller om elpriserna stiger ännu mer nästa vinter. Som säljare är det viktigt att ha realistiska förväntningar på slutpriset, även om vi sett en liten uppgång är priserna fortfarande klart ner jämfört med för ett år sedan. Det gör att man förmodligen inte kommer få lika mycket som grannen fick då. Det kan också vara klokt att satsa extra på stajling och annat som ger bostaden en attraktiv framtoning. Köparna har i dag ett stort urval att välja bland, vilket gör det svårare att sticka ut. Både köpare och säljare bör dessutom vara medvetna om att försäljningsprocessen kan ta längre tid än normalt. Genom att vara öppna för att göra justeringar när det gäller pris, villkor eller andra faktorer som påverkar affären, ökar möjligheterna att komma överens, säger Christina Henriksson, regionchef Bjurfors Stockholm.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, maj 2023

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket +1 % +4 % -8 % 44 586
Centrala Stockholm +1 % +3 % -8 % 105 407
Stor-Stockholm +1 % +5 % -6 % 65 218
Centrala Göteborg +1 % +5 % -8 % 65 097
Stor-Göteborg +2 % +6 % -10 % 47 467
Centrala Malmö +1 % +3 % -10 % 37 808
Stor-Malmö +2 % +4 % -9 % 35 059

Prisstatistik VILLOR, maj 2023

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket +1 % +2 % -13 % 3 828 000
Stor-Stockholm +1 % +3 % -14 % 7 023 000
Stor-Göteborg +1 % +2 % -14 % 5 506 000
Stor-Malmö +2 % +3 % -14 % 4 734 000


Prisstatistik FRITIDSHUS, maj 2023

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket -6 % 2 208 000

Fullständig statistik finns på: maklarstatistik.se

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...