Boneo: färre tror på lägre bostadspriser i sommar

av Admin

Mäklarkollen & Köparkollen, som är bostadsportalen Boneos trendspaning om bostadsmarknaden och som går ut till mäklare och besökare på Boneo, visade i juni att andelen köpare och mäklare som tror på sjunkande bostadspriser fortsatt minskar.

Ny statistik från Boneo visar att allt färre köpare tror på minskade bostadspriser de kommande tre månaderna. I juni var andelen 30 procent, en minskning med två procentenheter jämfört med maj och den lägsta andelen sedan mars 2022. Nästan lika många, 27 procent, tror tvärtom på ökade priser under sommaren.

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?“

Mäklarna har ungefär samma förväntningar på bostadsmarknaden. Andelen mäklare som tror på sjunkande bostadspriser minskade med en procentenhet från 23 procent föregående månad till 22 procent i juni. Däremot tror nästan två av tre mäklare, 62 procent, på oförändrade bostadspriser – den högsta andelen sedan mars 2022.

Andel mäklare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?“

 

Köparkollens statistik visar också att köpbenägenheten fortsatt är stadig hos Boneos besökare. Sex av tio, 58 procent av respondenterna, planerar att köpa bostad inom det närmsta halvåret, varav en av fem köpare, 22 procent, inom den kommande månaden.

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “När planerar du att köpa bostad?”

– Trots ränteläget så ser vi en fortsatt försiktigt ökad optimism kring bostadsmarknaden. Både hos mäklare och köpare, och även en fortsatt hög köpbenägenhet hos våra besökare – trots att vi går in i sommarmånaderna. Ännu är det för tidigt att prata om en riktig vändning för marknaden men det pekar mer uppåt och åt sidan än nedåt, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Om Mäklarkollen & Köparkollen
Mäklarkollen är en undersökning som varje månad skickas ut till Boneos över 4 000 anslutna mäklare från mäklarbolag som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Bjurfors, HusmanHagberg med flera. Där svarar de på frågor om hur de tror bostadspriserna kommer förändras under de kommande tre månaderna och om andelen bostäder som säljs som kommande försäljningar ökat eller minskat.

Köparkollen är en undersökning som varje månad går ut till alla besökare på boneo.se, där de svarar på frågor om hur de tror bostadspriserna kommer förändras de kommande tre månaderna och när de planerar att köpa bostad. Undersökningen har alltid minst mellan 1 000 till 2 000 respondenter.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...