Prillan fortfarande prio när svenskarna ser över sina utgifter

av Admin

Trots sämre tider håller svenskarna hårt i sin snusdosa. Endast 4 procent ser snuset som en utgiftspost att snåla in på nu. Ett av knepen är att köpa snus i storförpackning. En annan tydlig trend är att gå från dyr och skadlig rökning till att snusa tobaksfritt.

Snusjournalen har sammanställt trender och statistik kring svenskarnas snusvanor i årets upplaga av Snusrapporten. Rapporten är baserad på onlinebeställningar av över 500 000 kunder i Sverige samt en kundundersökning med 4800 respondenter.

Trots sämre ekonomi – att sluta snusa är inte ett sparalternativ
54 procent av snusarna uppger att högre räntor och priser påverkar deras snusande. Knepet att hålla priset nere är att köpa snus i storförpackning (41%), handla snuset online (40%) eller välja ett billigare märke (18%). Ett annat kreativt sätt är att helt enkelt låta prillan ligga inne lite längre (15%). Men att sluta köpa snus är inte ett sparalternativ för svenskarna.

82 procent av respondenterna har dragit ner på utgifter generellt nu när ekonomin är sämre. Högst upp på besparingslistan står krog- och klubbesök (32%), tätt restaurangbesök (32%) och utlandsresor (31%). Annat man sparar in på är klädinköp (22%), konserter (18%), hemelektronik (13%) och inköp av starksprit (12%). 5 procent sparar in pengar på matinköp men snuset verkar vara en av de sista posterna man sparar in på – endast 4 procent uppger att de dragit ner på snusandet under senaste årets turbulenta ekonomiska läge.

– Snus som njutningsmedel har en stark tradition i den svenska folksjälen. Vi ser få tecken på att man prioriterar bort det nu när många har det tuffare ekonomiskt. Det vi däremot ser är att man tänker mer ekonomiskt när man köper snus genom storpack och billigare märken. En annan generell trend är fortsatt övergång från dyra och skadliga cigaretter till snus, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget.

Stor andel tobaksfria prillor
En av de tydliga trenderna senaste året var att snusare i allt större utsträckning snusade prillor utan tobak. Försäljningen av tobaksfritt snus, så kallade nikotinportioner, även känt som All White eller vitt snus, har ökat stadigt under flera år och används nu regelbundet av 55 procent av snusarna.

Tobaksfria Velo har tagit över förstaplatsen som det mest sålda varumärket och det är första gången ett tobaksfritt snus ligger i topp.

Snuset är en väg bort från rökning
Nära hälften (42%) av de som snusar idag började snusa för att de ville sluta röka. Det är den klart vanligaste anledningen till att man börjar snusa. Bland kvinnor är andelen som anger att de snusar eftersom de vill sluta röka ännu högre (60%).

Varannan ung rökare tror att tobaksfritt snus är lika eller mer skadligt än cigaretter
En viktig orsak till minskad rökning är övergång till tobaksfria nikotinprodukter. Samtidigt uppger 50 procent av Sveriges unga rökare (18-34 år) i en Yougov-undersökning att de tror att tobaksfritt snus är lika eller mer skadligt än cigaretter. Det är en okunskap som kan leda till livshotande konsekvenser.

Mest sålda snuset
Det här är de mest sålda snussorterna (förra årets placering inom parentes):

1. Velo (2)
2. Knox (1)
3. XR (3)
4. Lundgrens (5)
5. One (4)
6. LD (6)
7. Zyn (7)
8. Kaliber (8)
9. Kapten (12)
10. Kronan (11)

Om Snusrapporten
Snusrapporten 2023 är framtagen av Snusjournalen i samarbete med Snusbolaget. Syftet med rapporten är att ge en lättillgänglig bild av konsumentbeteendet och aktuella trender på den svenska snusmarknaden. Se all data och lokala jämförelser här:

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...