Basecamp i Malmö växer fram med dynamik och gemenskap i fokus

av Admin

På bästa läge i Västra Hamnen byggs Basecamp Malmö, ett unikt boende med fokus på bekvämlighet och gemenskap. För att ge byggnaden och dess 583 studentbostäder ett dynamiskt och modernt uttryck valde arkitekterna att klä fasaderna med Rockpanel Chameleon, en fasadbeklädnad som är både hållbar och ger liv åt kvarteret.

För att skapa dynamiska fasader som passar in i området och erbjuder byggnaden det rätta uttrycket valde man Rockpanels fasadserie Chameleon till nya Basecamp Malmö. Bildrättigheter: Rockpanel

Den 1 augusti 2023 öppnar Basecamp Student dörrarna till sitt första projekt i Sverige – Basecamp Malmö. 583 moderna studentbostäder i olika storlekar har utformats för att erbjuda studenterna de bästa förutsättningarna för både liv och lära.

Projektet har utformats av Lars Gitz Architects tillsammans med både Basecamp Student och Veidekke. För att skapa dynamiska fasader som passar in i området och erbjuder byggnaden det rätta uttrycket valde man Rockpanels fasadserie Chameleon.

– Vi har stora, v-formade kolonner som utgångspunkt för den dynamiska fasaddesignen, där tanken var att skapa något organiskt. Det skulle se ut som levande träd som förgrenar sig. Med Rockpanel Chameleon kunde vi förstärka det organiska och levande, då de växlar i färger beroende på varifrån man tittar, säger Sofie Wäborg, arkitekt på SANS | ARK och tidigare handläggare för projektet hos Lars Gitz Architects.

Hållbarhetscertifierad byggnad med plats för sociala kontakter

Basecamp hade som mål att bygga ett hus som erbjuder mer än bara vanliga studentrum.

– Basecamp är väldigt måna om det gemensamma. Det ska så klart vara attraktiva och unika bostäder, men det har hela tiden funnits ett stort fokus på att erbjuda något extra. Därför kommer det att finnas café, flera studieytor, gym, bio och gemensamma kök i byggnaden där man kan ha besök av både familj och vänner. Basecamp Malmö har också fått en vacker och grönskande innergård som är tillgänglig för allmänheten, med en lekplats för alla att besöka, säger Sofie Wäborg och fortsätter:

– Det finns stort fokus på biodiversitet med gröna tak, utomhusområden och gröna takterrasser och det gröna hållbarhetstemat är också synligt i själva byggnaden. Byggnaden är nämligen BREEAM Very Good-certifierad, med fokus på konstruktion, drift och materialval. Därför var hållbarhetsperspektivet också något som kom i spel när vi valde Rockpanel till fasaderna.

Samspel och kontrast

Basecamp Malmö består av fyra huskroppar, med 11 våningar mot torget och 5 våningar mot Öglegången. Målet var att skapa en enhetlig känsla, men samtidigt visuellt dela upp byggnaden. Därför valde man att kombinera två nyanser av Rockpanels fasadbeklädnad, förklarar Sofie Wäborg:

– Vi ville ha en gyllene och varm ton på huset. Hela byggnaden ska upplevas som en helhet, där huskropparna samspelar och känns enhetliga. Samtidigt kunde vi med hjälp av fasadskivornas två olika färgnyanser skapa en visuell brytning och kontrast, så att man ser att det är olika byggnadskroppar men att de ändå hör ihop.

Hon avslutar:

– Detta, tillsammans med de stora glaspanelerna som bjuder in de förbipasserande, skapar ett svävande och levande uttryck. Resultatet blir ett dynamiskt och unikt boende där studenterna får möjlighet för både privatliv och gemenskap. Vi är jättenöjda och jag hoppas att studenterna kommer att trivas i sina nya och moderna hem.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...