Vattenfalls spartips för årets fattigaste månad

av Admin

I januari är det ofta tunnare än vanligt i plånboken. Dessutom är det kallt och mörkt, vilket märks på elräkningen. Enligt Vattenfalls undersökning Energitempen vet hälften av svenskarna inte vilka åtgärder som är mest effektiva för att minska energiförbrukningen. Vattenfalls klimatcoach Jens Berggren delar med sig av sina bästa vinterspartips.

Vattenfalls undersökning Energitempen har genomförts av Kantar Sifo. Den visar att mer än var tredje svensk
vill lära sig mer om hur de kan minska energiförbrukningen i sitt hushåll. Endast hälften av svenskarna anser sig ha bra koll på vilka åtgärder som passar för deras hushåll.

 

Undersökningen visar även att oron kring höga elpriser har ökat med fyra procentenheter – från 35 till 39 procent – sedan september 2023.

 

– Det är naturligt att många svenskar är bekymrade över elräkningen nu i januari. Prisökningar på el under
kalla perioder påverkar hushållsekonomin och det är klokt att vara förberedd. Det är därför uppmuntrande att det finns många bra sätt för att snabbt och enkelt minska energiförbrukningen så här mitt i vintern, säger Jens Berggren, klimatcoach på Vattenfall.

Fem tips: Så sparar du el och pengar i januari

 

 1. Temperatur – 1200–1500 kWh
  En bra bastemperatur är 20 grader, men i förråd, garage och rum som inte används så ofta kan temperaturen vara lägre. Om du stänger av värmen i ditt garage kan du spara omkring 1 000-6 000 kWh per år. För varje grad man sänker temperaturen minskar mängden energi som går åt till uppvärmning med fem procent. Att sänka temperaturen med tre grader i en villa som förbrukar 10 000 kWh på uppvärmning per år skulle minska elanvändningen med 1200-1500 kWh per år.

 

 1. Motorvärmare – 400-500 kWh

Om du låter din bil värmas upp under åtta timmar varje vardag under årets tre kallaste månader innebär det en förbrukning på cirka 600 kWh. Om du i stället minskar användandet av motorvärmen till två timmar varje dag under samma period minskar du din förbrukning med drygt 400 kWh.

 

 1. Tätningslister – 800 kWh
  Är tätningslisterna runt fönster och dörrar fortfarande i gott skick? Om inte, byt ut dem för att hålla kvar värmen inne i huset. Nya tätningslister kan minska elanvändningen med upp till 800 kWh.

  3. Badrumsgolv – 1000 kWh
  Många badrum har ett elvärmt golv men om golvvärmen är inställd på högre temperatur än resten av boendet, och är dörren dessutom öppen, används golvvärmen till att värma hela huset eller lägenheten. Genom att hålla golvvärmen på samma temperatur eller lägre kan du minska elanvändningen med över 1000 kWh. Samma med handdukstorken, istället för att den står på hela tiden och minskar istället tiden till fyra timmar per dygn så kan du spara cirka 600 kWh el per år.

 

 1. Duschtid – 800 kWh
  Fem minuter om dagen i en dusch som förbrukar 12 liter vatten per minut ger en årlig elförbrukning på cirka 800 kWh. Om varje person i en familj på fem personer minskar sin duschtid med en minut per dag blir besparingen cirka 800 kWh per år. Dessutom, att åtgärda en droppande varmvattenkran ger en kostnadsbesparing som motsvarar en dusch per dag, cirka 700 kWh per år.

 

 1. Dra för gardinerna – 350 kWh
  Genom att dra ner persiennerna eller gardinerna under kalla vinterkvällar och använda dessa som isolering kan uppvärmningsbehovet minska med upp till 350 kWh.

Fler tips går att få i Vattenfalls digitala verktyg Energispararen.

 

Om Energitempen

Energitempen är en opinionsmätning som tagits fram av Vattenfall Försäljning och som regelbundet undersöker svenskarnas tankar, känslor och kunskap kring elfrågor samt hur hushållen i Sverige påverkas av förändringar i samhället kopplat till energi.

Om Energispararen:
Energispararen är en ett digitalt verktyg som är framtaget för att lättare hitta sätt att minska sin elförbrukning.
I verktyget anger användaren grundläggande information om bostaden och dess värmesystem, byggnadsår samt hur många personer som ingår i hushållet för att estimera årlig konsumtion. En sparplan skapas genom att välja passande åtgärder så som att minska temperaturen i hemmet, stänga av handdukstorken när den inte används eller duscha kortare tid. I sparplanen ges en indikation på mycket el och pengar som kan sparas på årsbasis. Verktyget hittas här: www.vattenfall.se/energispararen

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 2–4 januari 2024. 

Totalt intervjuades 1019 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...