Ny kartläggning av bostadsåret 2023 visar: Var fjärde kommun gick mot strömmen på villamarknaden

av Admin

Trots att antalet villaförsäljningar i Sverige minskade med hela 7 procent under 2023 har ett sjuttiotal kommuner gått mot strömmen. Antalet sålda villor steg kraftigt i bland annat Lidingö och Eskilstuna förra året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Snabba räntehöjningar och den höga inflationen gröpte ur svenskarnas privatekonomi under förra året, vilket bidrog till att många som behövde flytta tvekade inför att köpa ny bostad. Under 2024 kommer vi se fler kommuner där antalet bostadsaffärer ökar, i takt med att oron för fler räntehöjningar minskar, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I 69 kommuner har antalet sålda villor ökat under det senaste året, trots att bostadsmarknaden i Sverige bromsat in kraftigt. Gullspångs kommun i Västra Götaland visar störst procentuell uppgång i landet med en ökning på hela 91 procent. Även Lidingö, Eskilstuna och Trollhättan är exempel på kommuner som går mot strömmen med betydligt fler villaförsäljningar än året innan.

– Efter årsskiftet kommer ännu fler bostäder ut till försäljning och övertaget för köparna är fortsatt starkt, även om vi ser tecken på att det minskat något under vintern. Den som ska sälja sin bostad bör vara medveten om att bostadspriserna ännu inte återhämtat sig sedan pristoppen under pandemiåren, säger Marcus Svanberg.

Listan på kommuner där antalet villaförsäljningar sjunkit mest under året toppas av Älmhult, där försäljningarna minskat med hela 38 procent. I Botkyrka och Härryda har antalet sålda villor sjunkit med cirka en fjärdedel det senaste året. I riket som helhet har det gjorts nära 49 000 villaförsäljningar det senaste året. Det innebär att 4 000 villor färre än året innan bytte ägare, en minskning med 7 procent. Västerbotten var det enda av landets 21 län där det såldes fler villor, en ökning med 4 procent. Störst var nedgången i Kronoberg, minus hela 19 procent jämfört med 2022.

– Vår prognos är att räntan sänks redan till sommaren och att bostadsmarknaden då vänder uppåt igen efter ett tufft fjolår. Vi förväntar oss att moderna hus med bra planlösning och låga uppvärmningskostnader kommer att vara hetast eftertraktade av bostadsköparna under året, säger Marcus Svanberg.

1. Ta höjd för högre boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntorna fortsätter vara höga. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...