TETRA PAK SAMARBETAR MED ABSOLICON FÖR ATT UTVECKLA SOLENERGIMODULER

av Admin

Tetra Pak har gått samman med det svenska solenergibolaget Absolicon, för att ta fram en ny lösning som genererar ren värmeenergi till deras produktionsutrustning. Termisk energi ska driva processlinjerna som förädlar och packar mat. Samarbetet syftar till att minska användningen av fossila bränslen och därmed utsläppen av växthusgaser.

Samarbetet innebär att Absolicon, som är specialiserade på solvärmeteknik, har utvecklat en skalbar anordning som möjliggör övergången från konventionell energi till förnybar solenergi för Tetra Pak. Anordningen integreras först hos Tetra Pak i en UHT-processlinje som används för högtemperatursterilisering av mejeriprodukter, med målet att minska beroendet av fossila bränslen med upp till 40 procent.

Alex Henriksen, Managing Director of North Europe på Tetra Pak säger, ”Vi på Tetra Pak strävar efter att hjälpa våra kunder att göra sina verksamheter och utrustning mer hållbara. Vi har nyligen lanserat Factory Sustainable Solutions, där vi stödjer våra kunder med att optimera energi, vatten och rengöringsutrustning på fabriksnivå. Det stödjer även vår övergripande Net Zero Roadmap, där vi har lovat att minska utsläppen längs hela vår leveranskedja och implementera lösningar för att minska koldioxidavtrycket för våra leverantörer, kunder och våra egna verksamheter. Samarbetet med Absolicon är ett positivt steg i den riktningen och ger Tetra Pak en ny och spännande möjlighet att hjälpa kunderna att minska sin energiförbrukning genom att ersätta fossila bränslen med solvärme-lösningar.” 

Den första solvärme-modulen kopplad till Tetra Pak UHT-processlinje förväntas installeras i Europa under 2024, innan den introduceras på den globala marknaden. Tetra Pak har 94 försäljningskontor och levererar årligen över 3 000 nya förpackningsmaskiner, processenheter och utrustning. Totalt har Tetra Pak över 135 000 enheter i drift och producerar nästan 200 miljarder livsmedels- och dryckesförpackningar årligen.

Joakim Byström, VD för Absolicon säger, ”Genom att använda ren termisk energi för att driva sin utrustning visar Tetra Pak återigen att de är föregångare inom branschen. De har en unik möjlighet med sin position att nå ut till globala livsmedels- och dryckesföretag och kan därför vara ledande i att driva övergången från fossila bränslen till förnybar värme. Vi är stolta över att vara en del av detta samarbete med Tetra Pak och att lansera den första utrustningslinjen som drivs helt av solvärme.”

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...