Svenskarna har röstat fram årets mest minnesvärda nyhetshändelser

av Admin

Svenskarnas favoritnyhetshändelse under 2023 var regeringens utbetalning av elstöd följt av Sveriges ansökan om att gå med i NATO och Loreens historiska Eurovision vinst i Liverpool enligt en undersökning av magasin och tidningsappen Readly.

Andra favoritnyheter (som definierades som en nyhet som svenskarna njutit mest av) röstats fram i undersökningen var VM bronset som damlandslaget kammade hem i somras och genombrottet i medicinering av Alzheimer. Zlatan Ibrahimovićs beslut om att gå i pension samt AI:s framtåg och kungens firande av femtio år på tronen kvalade också in i svenskarnas topp tio bästa nyhetshändelser från 2023.

Inkluderade i topp 30-listan av favorit händelser från det gångna året finns Donald Trumps åtal, spridningen av #jagvetvadensnippaär efter hovrättens kritiserade fall, och Tobias Billström som glömde sitt pass och missade ett toppmöte i Kiev.

Svenska folket fick även rösta fram den nyhet de ansåg varit årets största nyhetsämne och där resulterade de pågående krigen mellan Ryssland-Ukraina (42 procent), och Israel-Hamas konflikten (37 procent) men också den ökande gängkriminaliteten i Sverige som kom på tredje plats (36 procent).

Under 2023 var det ett flertal kändisar som gick bort, och däribland var Lasse Berghagens bortgång mest chockerande enligt undersökningen (26 procent) följt av Tina Turner (18 procent) och Sinead O’Connor (14 procent).

Det har varit ett händelserikt år med många höjdpunkter men också många besvikelser. Mitt i ekonomisk osäkerhet, geopolitisk oro och klimatutmaningar vänder sig konsumenterna till nyhetsrapportering och kvalitetsjournalistik för svar och vägledning. De mångfacetterade nyheterna under 2023, från det oväntade och chockerande till det hjärtevärmande, speglar verkligen den dynamiska värld vi lever i,” säger Daniel Hamrin, nordisk innehållschef på Readly.

Undersökningen visade att två tredjedelar av svenskarna anser sig vara ’uppdaterade’ med aktuella nyheter och 76 procent håller med om att 2023 har varit ett händelserikt år.

Det finns dock en del ämnen som svenskarna inte vill läsa eller höra mer om efter året som gått. Familjen Wahlgren-Ingrosso toppade listan (37 procent) tätt följt av familjen Kardashian (33 procent). Därefter var det Koranbränningar (28 procent), klimataktivister (23 procent) och Jimmie Åkesson (23 procent).

Andra sidan av myntet visade att regionala nyheter (39 procent), politik ( 30 procent), sport (26 procent) och forskning (25) röstades fram som ämnena som svenskar mest njuter av att läsa eller höra om. Underhållning, hälsa och mat och dryck rankas också högt i undersökningen.

Majoriteten av svenskarna får information om aktuella händelser från klassiska nyhetskällor som TV-sändningar (57 procent), fysiska och digitala tidningar (45 procent) samt radio (38 procent). Många tar också del av nyheter via sociala medier såsom Facebook (31 procent), Instagram (25 procent) och TikTok (18 procent).

Närmare en tredjedel av svenskar svarade att de läst en nyhet och sedan insett att den genererats av AI.

Med ett sådant händelserikt 2023 har det varit svårt att hålla reda på allt! Readly har skapat en 2023 nyhetsquiz för att reda ut vad som är vad. Vilken månad firade kungen 50 år på tronen? Och vilken världskänd artist avslutade sin turneringskarriär i Stockholm i år?  Testa din kunskap kring 2023s mest minnesvärda händelser här.

SVENSKARNAS MEST MINNESVÄRDA NYHETER FRÅN 2023:

 1. Utbetalning av elstödet
  2. Sveriges riksdag godkänner Sveriges ansökan till Nato
  3. Loreen och låten Tattoo vinner Eurovision 2023 i Liverpool
  4. USA:s tidigare president Donald Trump åtalas
  5. Genombrott för nytt läkemedel som bromsar Alzheimer
  6. Sverige firar 500 år som självständig nation
  7. Sveriges damlandslag i fotboll vinner brons i VM mot värdnation Australien
  8. AI:s framtåg
  9. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen
  10. Zlatan Ibrahimovic avslutar sin fotbollskarriär
  11. Historiskt medaljrekord i skid VM för Sverige med 17 medaljer
  12. En man och hans hund hittades vid liv på Stilla havet efter tre månader
  13. Spridning av #jagvetvadensnippaär efter hovrättens kritiserade fall
  14. Nobels fredspris 2023 tilldelas Narges Mohammadi för hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran
  15. Twitter blir X
  16. Murhaf Hamid slår rekord när han sålde majblommor för över fem miljoner kronor
  17. Barbie filmen sätter nytt rekord både i Sverige och internationellt
  18. Malmö FF vinner Allsvenskan
  19. Beatles släpper sin sista låt, ’Now and Then’
  20. David Batra blir årets julvärd
  21. Nils van der Poel utses till Årets manlige idrottare vid Svenska idrottsgalan
  22. TikTok meddelar förslag på begränsning av daglig skärmtid för användare under 18 år till 1 timme
  23. Rihannas Superbowl-framträdande
  24. Hammarby vinner damallsvenskan 2023
  25. Björn Gustafson tilldelas Årets Hedersbagge 2023
  26. Sir Elton John avslutar sin turnékarrär med en sista konsert i Stockholm
  27. Sverige har EU ordförandeskap under våren 2023
  28. Utrikesminister Tobias Billström glömmer sitt pass och missar toppmöte i Kiev
  29. Vitvalen Hvaldimirs närgångna besök i svenska vatten
  30. Britney Spears släpper memoaren The Woman in Me

Undersökningen genomfördes under perioden 29 november – 13 december 2023 via Internet genom en OnePoll Panel, baserad på ett urval av 2000 svenska vuxna.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...