Från trästad till stenstad: Kvarter på Norra Kajen kläs med fasadskivor av vulkanisk sten

av Admin

Norra Kajen i Sundsvall omvandlas just nu från ett träindustriområde till ett attraktivt bostadsområde i Sundsvalls bästa solläge. Här har Heimstaden uppfört 360 nyproducerade hyreslägenheter i två kvarter, med fokus på att skapa en levande stadsmiljö med väl avvägd arkitektur. Till husens fasader har man valt fasadskivor i olika kulörer från Rockpanel, som har kapats och monterats i mönster för att skapa spännande uttryck som speglar sin omgivning.

Bild: Till Heimstadens tre hus på Norra Kajen har Rockpanel levererat sin fasadbeklädnad Rockpanel Colours, som erbjuder stor flexibilitet i såväl färgval som montagemöjligheter

Vid Selångersåns mynning ut i Sundsvallsfjärden har Heimstaden uppfört två kvarter bestående av 360 moderna och hemtrevliga lägenheter. Området Norra Kajen har tidigare huserat träindustri och byggvaruhus. Nu omvandlas det till ett levande bostadsområde, bara några minuters promenad till centrum och vackra Stenstan. Till Heimstadens tre hus har Rockpanel levererat sin fasadbeklädnad Rockpanel Colours.

–  Husen och fasaderna skapades med hänsyn till omkringliggande miljö och speglar omgivande fastigheter i både kulör och takbrytning. Detta för att påminna om historiska Stenstan, ett område mittemot Norra Kajen som arkitekten har hämtat sin inspiration från, säger Linda Pierzynska, projektledare på Heimstaden.

Olika mönster ger olika uttryck

Arbetet i projektutvecklingen leddes av Magnolia, men som köpare och förvaltare av fastigheten har Heimstaden varit med och ställt krav för att anpassa fastigheterna utifrån deras kriterier. Detta för att säkerställa sin vision om omtänksamma boenden, ur såväl ett miljö- som ett förvaltningsmässigt perspektiv.

Till kvarteren har Rockpanel levererat fasadskivor ur serien Rockpanel Colours, i fem olika färger. Dessa har därefter kapats och monterats i olika mönster, för att skapa olika uttryck i fasaderna. Detta är något som Heimstaden har uppskattat. Linda Pierzynska berättar:

– Vi gillar fasadskivornas flexibilitet i hur de med olika mönstersättningar kan ge olika uttryck på fasaderna. De kan ge en striktare modern känsla med korssättning, eller kan det med diamantsättningen ge känslan av en mer traditionell spånfasad. Det var även en fördel att Rockpanels fasadskivor kan fås i olika färger och att skivorna kan bytas ut enskilt om olyckan skulle vara framme.

Vattennära läge ställer krav på det funktionella

Rockpanels fasadbeklädnad erbjuder stor flexibilitet i såväl färgval som montagemöjligheter. Att den dessutom är gjord av basalt passar bra in med visionen för Norra Kajen, där inspirationen från Stenstan syns i detaljerna.

Det är också fasadbeklädnadens funktionella egenskaper som gör den till ett bra val för Heimstaden. Robert Onar, Area Sales Manager på Rockpanel Sverige berättar:

– De tre huskropparna ligger väldigt fint vid vattnet och tack vare att man valt olika mönster och kulörer sticker varje hus ut – samtidigt som man ser en röd tråd i husens omgivning. Men vattenläget gör också att husen är lite mer exponerade. I Sundsvall sker även bland de största temperaturväxlingarna i Sverige, från varmt till kallt och kallt till varmt. Detta kräver att man bygger med material som inte expanderar eller krymper på grund av fluktuerande temperaturer. Det – och mer – får man med Rockpanel.

Linda Pierzynska avslutar:

– Det viktigaste för oss på Heimstaden är att våra hyresgäster ska trivas och känna att de har ett bra hem i våra fastigheter. Det är också viktigt att våra fastigheter är hållbara över tid, genom omsorg för miljön och de boende – samt att de kan förvaltas och drivas på ett effektivt sätt. Vi är mycket nöjda med resultatet av både det exteriöra och interiöra formspråket och standarden som också uppskattas av våra hyresgäster. Dessutom är vi glada över att kunna erbjuda våra boende hem i fastigheter som certifierats enligt Miljöbyggnad Silver.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...