Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Villaförsäljningen ökar – hetare marknad väntas i vår

av Admin

I november sjönk både villa- och bostadsrättspriserna i Sverige med 1 procent, samtidigt som antalet villaförsäljningar ökar. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Köparnas övertag på bostadsmarknaden väntas nu minska.

– När Riksbanken nu bromsat räntehöjningarna blir det lättare för fler att planera sin bostadsaffär. Antalet villaförsäljningar ökar stadigt och till våren förväntar vi oss en islossning på bostadsmarknaden där köpare och säljare får allt lättare att mötas prismässigt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I centrala Göteborg sjönk bostadsrättspriserna med 2 procent den senaste månaden medan de sjönk med 1 procent i Stor-Göteborg, centrala Stockholm, centrala Malmö och Stor-Malmö. I Stor-Stockholm var bostadsrättspriserna oförändrade under månaden. I riket som helhet minskade priserna på bostadsrätter med 1 procent i november. I 6 av 21 län har bostadsrättspriserna nu ökat det senaste året. Riket som helhet visar en prisuppgång med 1 procent på årsbasis.

– På grund av det höga antalet bostäder till salu är köparnas övertag fortsatt starkt, även om vi ser tecken på att det minskat den senaste månaden. Efter årsskiftet brukar fler bostäder komma ut till försäljning och den som planerar att flytta behöver vara beredd på att det fortfarande kan ta lång tid att få bostaden såld, säger Marcus Svanberg.

Även villapriserna i landet minskade med 1 procent i november. I Stor-Göteborg backade priserna med 2 procent i november, medan de sjönk med 1 procent i Stor-Stockholm och Stor-Malmö. På helårsbasis har villapriserna i Sverige nu minskat med 3 procent, mest i Blekinge med en nedgång på 10 procent.

Priserna på fritidshus blev oförändrade jämfört med månaden innan och har nu minskat med 6 procent under det senaste året.

De senaste tre månaderna har antalet sålda villor ökat rejält jämfört med samma period förra året och ökningen accelererar. Under september–november 2023 såldes hela 9 procent fler villor och i 17 av 21 län har antalet sålda villor ökat. Störst är ökningen i Stockholms län, där det såldes 20 procent fler villor under hösten.

– Vi väntar oss att räntan sänks redan under mitten av nästa år och att bostadspriserna därför inte kommer att falla särskilt mycket mer. Även om hushållen har en hårt pressad privatekonomi finns ett uppdämt flyttbehov och osäkerheten kring det ekonomiska läget har minskat, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna minskat mest under året:

Bostadsrätter Prisutveckling Villor Prisutveckling Fritidshus Prisutveckling
1. Jämtlands län -32% 1. Blekinge län -10% 1. Östergötlands län -14%
2. Gävleborgs län -9% 2. Gävleborgs län -7% 2. Hallands län -12%
3. Östergötlands län -8% 3. Uppsala län -6% 3. Uppsala län -10%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin. Under 2022 föll på de flesta platser medan de den senaste tiden varit relativt stabila. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...