Modulbyggda studentlägenheter i Karlstad kombinerar form och funktion

av Admin

I Karlstad har Moelven Byggmodul AB byggt 184 klimatsmarta studentlägenheter åt Wood & Hill AB. De nya lägenheterna har byggts i moduler med fokus på att vara yteffektiva, praktiska och trivsamma. Dessutom har man valt att klä husen med fasadskivor från Rockpanel, som tack vare sin speciella form och kulör ger ett livfullt uttryck som harmoniserar med husens andra material.

Till de fyra husen som utgör Trombonen i Karlstad har Rockpanel levererat fasadskivor i tre olika grå nyanser, som har kapats och monterats i ett fiskbensliknande mönster på fasaderna. Bildrättigheter: Rockpanel

I Kronoparken, med närhet till Karlstad Universitet, hittar du fyra hus som utgör Trombonen. Moelven Byggmodul AB, Nordens ledande producent av industriframställda byggmoduler i trä, fick uppdraget att bygga husen med totalt 184 studentlägenheter åt företaget Wood & Hill AB.

Till husen har Rockpanel levererat fasadskivor i tre olika grå nyanser, som har kapats och monterats i ett fiskbensliknande mönster på fasaderna.

Lättarbetat material förbättrar arbetsmiljön

Som namnet antyder, prefabricerar Moelven Byggmodul AB sina byggnader som moduler – ett byggnadssätt som håller på att bli alltmer populärt och som passar såväl små som stora projekt.

– Vi bygger alla våra projekt i moduler, allt från flerbostadshus och skolor till äldreboenden och sjukhus. Genom att modulerna prefabriceras i en säker och torr fabriksmiljö påverkas man inte av väderförhållanden. Dessutom monteras modulerna som legoklossar, vilket gör att man inte behöver spendera lika mycket tid ute på byggarbetsplatsen. På plats färdigställs sedan diverse installationer och fasadbeklädnaden monteras, säger Tobias Rydberg, projektchef på Moelven Byggmodul AB.

För platschef Jonas Ljungberg på Moelven Byggmodul AB var fasadarbetet vid detta projekt speciellt, mycket på grund av den särskilda formen på fasadskivorna.

– Nederkanten på skivorna är formad som en pilspets och sedan har vi monterat dem i ett fiskbensmönster. Allting kom kapat och prefabricerat från fabriken, så skivdelarna var redan färdiga när de anlände på byggarbetsplatsen. Däremot behövde vi kapa till och anpassa skivorna vid bland annat fönstren. Men tack vare skivornas flexibilitet har det fungerat bra att kombinera vårt modulkoncept med Rockpanel, säger Jonas Ljungberg och fortsätter:

– Rockpanels skivor var lättarbetade och vägde inte så mycket om man jämför med vissa andra skivfasader, vilket är skönt. Jag hade inte jobbat med deras produkter innan men nu har vi med dem i andra projekt, så vi är nöjda.

Strukturerade skivor ger liv åt fasaden

Hyreslägenheterna är ämnade för studenter och har byggts i olika storlekar, från ettor på 31 kvadratmeter till treor på 78 kvadratmeter. Något som alla lägenheter har gemensamt är att de är designade för att vara yteffektiva och inkluderar alla funktioner som behövs – samtidigt som de ska kännas trivsamma.

– Eftersom det är studentbostäder ville vi skapa utrymmen som är användbara, även på liten yta. Det betyder att vi har fokuserat mycket på att maximera funktionaliteten i lägenheterna, dock utan att kompromissa med trivseln. På så sätt har varje lägenhet allt som behövs, utan att kännas trång eller obekväm, berättar Pernilla Knutsson, arkitekt på Moelven Byggmodul AB, och fortsätter:

– Vi ville också ge fasaderna en levande känsla. Ambitionen var att hitta en fasadskiva med struktur, som var mer åt det matta hållet och gav fasaden en naturlig karaktär. Dessutom ville vi att det skulle matcha våra andra valda material, som till exempel lasyren på träpanelen som vi jobbade fram. När vi tittade igenom Rockpanels sortiment såg vi att det fanns flera olika alternativ som passade när det gäller både kulör och struktur. Till slut valde vi tre gråa nyanser som harmoniserar med lasyren, plåtkulörer och fönsterkulörer. Det blev väldigt fint.

Hon kompletteras av Tobias Rydberg, som avslutar:

– Det är ett projekt som vi är stolta över. Vi har dessutom vår fabrik här i Värmland, så det var kul att få vara på hemmaplan och att nu ha ett lyckat projekt i närheten.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...