Bjurfors kommentar till Mäklarstatistik: Stort utbud men stabila priser

av Admin

Bostadsmarknaden fortsätter att visa prov på motståndskraft. Trots det stora utbudet förblev priserna oförändrade både för bostadsrätter och villor under september, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Bland storstadsområdena noterades den största förändringen på bostadsrätter i Stor-Malmö, där priserna sjönk med 2 procent. – Bostadsmarknaden står just nu och väger, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Trots att hushållen möter ökade kostnader och högre räntor, märks detta inte särskilt mycket på bostadspriserna. Bostadsrätterna, som inledde året starkt men som har haft en viss svacka under de senaste månaderna med nedgångar både i juli och augusti, stod stilla under september månad. Lägre jämförelsetal gör också att bostadsrätterna nu visar en uppgång (+1 %) över en 12-månadersperiod. Även villapriserna förblev oförändrade i september, men här är det fortfarande negativa prisförändringar på årsbasis (-6 %).

Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Sverige, kommenterar.

– Inledningen av hösten har präglats av det stora utbudet, som fortsatt att växa till sig eftersom relativt få bostäder blir sålda. Trots detta ser vi ingen effekt på priserna. I stället för att sänka sina prisförväntningar fortsätter många säljare att avvakta, och det är mycket möjligt att dessa till slut får sin önskan uppfylld. Det har kommit en hel del uppmuntrande siffror som tyder på att inflationen snabbt är på väg ner, och det finns en chans att vi redan sett räntetoppen. Samtidigt ökar förstås trycket på köparna allteftersom tiden går. Många har skjutit upp sina flyttplaner i hopp om att priserna ska sjunka, men frågan är hur länge till man har möjlighet att göra det. Även i oroliga tider går ju livet vidare, man byter jobb, bildar familj och skiljer sig. Min bedömning är att vi snart kommer att få se en ökad aktivitet på marknaden. Men det kanske inte blir på det sätt som köparna hade hoppats på. Tittar vi bara på de senaste 2-3 veckorna tycker jag faktiskt att det redan börjat lätta något, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

– När det gäller prisutvecklingen förväntar jag mig inga stora svängningar under hösten. Möjligen att vi ser en något svagare utveckling för bostadsrätterna då fler bostadsrättsföreningar står inför lån som löper ut, vilket kan leda till kraftiga avgiftshöjningar. Villapriserna å sin sida kan eventuellt gå åt andra hållet, med tanke på att förra vinterns höga elpriser inte ser ut att upprepa sig. Men det handlar kanske om någon procent upp eller ner, inte mer än så. När vi blickar fram mot nästa år tror jag däremot att vi kan räkna med prisökningar, och kanske till och med rätt rejäla sådana, förutsatt att räntan sänks och inget annat oväntat sker, som med arbetslösheten. De områden som har haft svagast utveckling sedan toppen tror jag kommer uppleva de största prisuppgångarna, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

I storstäderna var priserna antingen stillastående eller visade en svag nedgång. Mest påtaglig var nedgången på bostadsrätter i Stor-Malmö som minskade med 2 procent. I Centrala Malmö var nedgången 1 procent, medan villapriserna i regionen förblev oförändrade. Mattias Larsson som är vd för Bjurfors Skåne beskriver en avvaktande marknad.

– Trots att vi har ett stort utbud i regionen görs det färre affärer än normalt. Under våren och sommaren fanns det positiva signaler som gav oss hopp om en vändning, men nu ser vi att marknaden återigen har tappat fart. Inflationssiffrorna som kommer i oktober och november kommer ha väldigt stor betydelse för den fortsatta utvecklingen. En ytterligare höjning av räntan får vi nog räkna in i kalkylen, vilket sätter fortsatt press på bostadspriserna. Det är dock av högsta vikt att bostadsmarknaden snart kommer i gång igen. Vi har nu haft begränsad rörlighet i fjorton månader. I förlängningen påverkar detta alla delar av samhället negativt, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

Men trots det stora utbudet och den utmanande ekonomin tror ändå Mattias Larsson att bostadspriserna kommer att hålla sig stabila under hösten. I likhet med Fredrik Kullman tror han också att aktiviteten kommer att öka i takt med att fler och fler inte längre kan avvakta med sina affärer.

– Allt hänger på hur ekonomin utvecklas och hur Riksbanken väljer att agera, men vad vi kan se nu finns det inget som pekar på att bostadspriserna kommer att börja sjunka igen, åtminstone inte på det sätt vi såg förra året. Trots detta ser jag möjligheter till goda affärer, för de som har de ekonomiska förutsättningarna. Utbudet är stort och många har skjutit på sina försäljningar i väntan på bättre tider. Men det finns så klart en gräns för hur länge man kan vänta. Möjligheter kommer definitivt att dyka upp, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, september 2023

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket ±0 % -1 % +1 % 43 953
Centrala Stockholm -1 % ±0 % +4 % 103 363
Stor-Stockholm ±0 % -2 % +4 % 64 421
Centrala Göteborg -1 % +1 % ±0 % 63 295
Stor-Göteborg -1 % -2 % -2 % 46 058
Centrala Malmö -1 % -1 % -1 % 36 619
Stor-Malmö -2 % -2 % -3 % 33 201

Prisstatistik VILLOR, september 2023

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket ±0 % +1 % -6 % 3 698 000
Stor-Stockholm -1 % -1 % -4 % 6 625 000
Stor-Göteborg -1 % ±0 % -5 % 5 171 000
Stor-Malmö ±0 % -1 % -5 % 5 018 000


Prisstatistik FRITIDSHUS, september 2023

FRITIDSHUS 12 mån Medelpris
Riket -7 % 2 150 000

Fullständig statistik finns på: maklarstatistik.se

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...