Ny kartläggning visar: Kommunerna som går mot strömmen på villamarknaden

av Admin

I ett trettiotal kommuner har antalet villaförsäljningar ökat under året trots att försäljningarna i riket som helhet minskat kraftigt. Åre och Lidingö är exempel på kommuner där antalet sålda villor ökat med omkring 20 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Efter ett privatekonomiskt tufft år har oron kring att byta bostad minskat, även om stigande räntor får fler att prioritera den egna plånboken framför antal kvadratmeter boyta vid en bostadsaffär. Vår prognos är att antalet bostadsaffärer kommer att öka på många platser under hösten, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I ett trettiotal kommuner har antalet sålda villor ökat under det senaste året, trots att bostadsmarknaden i Sverige bromsat in kraftigt. Ödeshögs kommun i Östergötland visar störst procentuell uppgång i landet med mer än fördubblat antal försäljningar under året. Även Åre, Lidingö och Skellefteå är exempel på kommuner som går mot strömmen med betydligt fler villaförsäljningar än året innan.

– Det råder fortsatt störst fördel för köparna på bostadsmarknaden, eftersom antalet bostäder till salu är högre än på många år. Vi förväntar oss att bostadspriserna kommer vända upp igen först nästa år, förutsatt att räntan och inflationen faller tillbaka, säger Marcus Svanberg.

Listan på kommuner där antalet villaförsäljningar sjunkit mest under året toppas av Aneby, där försäljningarna minskat med hela 51 procent. Även i Solna och Valdemarsvik har antalet sålda villor ungefär halverats det senaste året. I riket som helhet har det gjorts drygt 47 000 villaförsäljningar det senaste året. Det innebär att 9 000 villor färre än året innan bytte ägare, en minskning med 16 procent.

– Mycket tyder på att vi snart närmar oss toppen av räntehöjningarna och trots ökade boendekostnader har det blivit lättare för fler att planera sitt bostadsköp. I kombination med prisnedgången det senaste året märker vi nu ett ökat intresse för att flytta, säger Marcus Svanberg.

Kommunerna där antalet villaförsäljningar ökat procentuellt mest:

Kommun Ökning
1. Ödeshög +141%
2. Gullspång +62%
3. Storuman +61%
4. Pajala +44%
5. Hjo +27%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...