Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Ökad optimism och fler bostadsförsäljningar

av Admin

I januari sjönk bostadsrättspriserna i Sverige med 0,8 procent och villapriserna backade med 0,6 procent. Samtidigt märks en ökad optimism på bostadsmarknaden och antalet försäljningar av både villor och bostadsrätter ökade under inledningen av året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Det finns goda fyndchanser på bostadsmarknaden den närmaste tiden eftersom antal bostäder till salu är fortsatt mycket stort. Vår bedömning är att priserna vänder uppåt igen efter sommaren och att köparnas övertag redan börjat minska något, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Stor-Göteborg sjönk bostadsrättspriserna mest den senaste månaden – ned 2,1 procent. Även i centrala-Göteborg och Stor-Stockholm minskade priserna i januari, minus 1,4 respektive 0,8 procent. I centrala Malmö steg bostadsrättspriserna med 0,6 procent den senaste månaden och i Stor-Malmö ökade priserna med 0,5 procent. I centrala Stockholm låg priserna stilla den senaste månaden. I riket som helhet sjönk priserna med 0,8 procent under månaden som gick men på helårsbasis visar bostadsrättpriserna en uppgång med 1,7 procent.

– Riksbankens indikation om att räntan kan sänkas redan första halvåret innebär en positiv signal för köparna, som kan se fram emot ett lägre ränteläge och vi märker att köpare och säljare nu får allt lättare att mötas prismässigt. Även om vi bedömer att antalet försäljningar kommer öka blir det knappast tal om något prisrally eftersom många hushåll fortfarande har en hårt pressad privatekonomi, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Sverige minskade med 0,6 procent i januari. I Stor-Malmö backade priserna med 0,9 procent under månaden som gick och i Stor-Göteborg sjönk de med 0,8 procent. Priserna på villor i Stor-Stockholm låg i princip stilla under januari med en nedgång på 0,1 procent. Under de senaste tolv månaderna har villapriserna i landet nu minskat med 1,0 procent.

Antalet villaförsäljningar fortsätter att stiga och under de senaste tre månaderna såldes 9 procent fler villor jämfört med samma period förra året. I 15 av 21 län har antalet sålda villor nu ökat under dessa tre månader. Även antalet bostadsrättsförsäljningar ökade på tremånadersbasis, upp 1 procent jämfört med förra året.

– Vi märker av fler spekulanter och en ökad optimism på våra visningar. Villor med bra planlösning och låga uppvärmningskostnader är hett eftertraktade, medan intresset för bostadsrätter dämpas något av en oro för kommande avgiftshöjningar, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna ökat mest det senaste året:

Bostadsrätter Villor Fritidshus
1. Kalmar län +7,4% 1. Jämtlands län +3,5% 1. Västernorrlands län +6,3%
2. Blekinge län +6,1% 2. Kronobergs län +2,8% 2. Jönköpings län +2,5%
3. Västra Götalands län +3,9% 3. Hallands län +2,2% 3. Blekinge län +1,5%

Tre tips – så kan du agera när räntorna är höga

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntorna fortsätter vara höga. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...