Ny rapport visar: Ännu tuffare tider väntar för unga som letar egen bostad

av Admin

Sveriges unga vuxna väntas få allt svårare att hitta ett eget boende under de kommande åren. Redan i dag bor åtta av tio unga i en kommun med bostadsbrist för unga och det kraftiga raset i byggandet av nya bostäder väntas slå extra hårt mot unga. Det visar den nya rapporten Ett träd som flyttas ofta, slår inte rot, som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om bostadspriserna har sjunkit de senaste åren har räntan och inflationen skenat. Drömmen om en egen bostad är dessvärre en dröm svår att uppfylla för många unga och situationen kan förvärras ytterligare eftersom byggandet av nya bostäder riskerar att minska kraftigt de kommande åren, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

En stor majoritet av alla unga mellan 19–25 år bor i en kommun som uppger sig ha brist på bostäder för unga. I storstadsregionerna är motsvande siffra hela 91 procent. Det visar nya siffror från SCB. Samtidigt uppger Boverket att bostadsbyggandet kommer att mer än halveras de närmaste åren till följd av den ekonomiska krisen. Statistiken kommer från rapporten Ett träd som flyttas ofta, slår inte rot som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Historiskt många unga har i dag inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem och den ekonomiska krisen har slagit hårt mot de med små ekonomiska marginaler. Det är inte bara ett problem för varje enskild individ, utan också ett misslyckande för Sverige som riskerar att leda till missade arbets- och utbildningstillfällen samt försämrad konkurrenskraft internationellt, säger Marcus Svanberg.

Att den ekonomiska krisen slagit hårt mot unga märks i deras inställning till att byta bostad. Sex av tio unga, 63 procent, skulle vilja vill bo större. Anledningen till att unga hindras från att byta till en större bostad är främst oro för att månadskostnaderna skulle bli för höga.

– Regering efter regering har gjort för lite, annars skulle inte bristen på bostäder för unga vara så stor. Sveriges bostadsminister Andreas Carlsson (KD) har fortfarande tid på sig att göra bostadsmarknaden mer tillgänglig för unga vuxna. Omformulerade amorteringskrav och kontantinsatsregler som är särskilt anpassade till förstagångsköpare skulle göra stor skillnad för många, säger Marcus Svanberg.

Rapporten Ett träd som flyttas ofta, slår inte rot, slår också fast att Dals-Eds kommun är Sveriges bästa kommun för unga att bo i samt att det i 16 av landets 19 största studentkommuner råder brist på bostäder åt studenter.

Korta fakta från rapporten:

  • Nära åtta av tio unga, 77 procent, mellan 19–25 år bor i en kommun som har ett underskott av bostäder till unga.
  • Under de kommande åren kommer antalet nybyggda bostäder minska från 57 000 till 25 000, enligt Boverket
  • Sex av tio unga, 63 procent, vill bo större. Anledningen till att unga hindras från att köpa en större bostad är främst oro för att månadskostnaderna skulle bli för höga.
  • Det råder brist på bostäder åt studenter i 16 av landets 19 största studentstäder.
  • Dals-Eds kommun i Västra Götaland rankas högst på listan över kommuner där det är bäst för unga att bo. I jämtländska kommunen Berg är det minst fördelaktigt.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...