Så ska bostadsbyggandet ta fart i Pajala

av Admin

Nu satsar Pajala kommun tillsammans med Kaunis Iron för att få igång bostadsbyggandet.
Bygglyftet, kallas samverkansprojektet som erbjuder byggbar mark.
– I ett första steg har Pajala bostäder bestämt sig för att inleda arbetet för att bygga cirka 20 nya lägenheter, de första vi byggt sedan 2013, säger Leif Gräsvik, vd Pajala bostäder.

Ulrica Hammarström, kommunalråd Pajala kommun, Åsa Allan, vice vd Kaunis Iron, Fredrik Holmström, utvecklingschef Pajala kommun. Foto: Lotta Nyberg

I Sverige är 400 000 arbetslösa, medan det finns 150 000 lediga jobb. I Pajala är i skrivande stund 51 inskrivna hos Arbetsförmedlingen och det finns 273 lediga jobb. Därutöver kommer Kaunis Iron att behöva ytterligare minst ett 50-tal nya medarbetare den dag det nya dagbrottet i Sahavaara ska tas i drift. Tillsammans med Pajala kommun har Kaunis Iron nu tagit fram ett koncept, Bygglyftet, för att få igång bostadsbyggandet i kommunen.

Fredrik Holmström, Utvecklingschef, Pajala kommun:

– Vi har kartlagt all ”byggbar mark” som vi kan erbjuda och vi ser att vi kan skapa utrymme för 80 nya lägenheter på fyra tomter, ytterligare åtta radhus och cirka 40 villatomter. Vi vill satsa på att bygga boenden för familjer. Vi ser att projektet ”Hej hemby” har en lista på nyfikna som är intresserade av att flytta hit.

– Vi jobbar för att göra allt vi kan som kommun för att underlätta för entreprenörer att sätta spaden i marken. Vi kan utlova snabb hantering av de projekt som blir aktuella.

Ett tecken på Pajala kommuns nya offensiva strategi är det faktum att Pajala bostäder nu beslutat förbereda för att bygga cirka 20 nya lägenheter centralt i Pajala 2025. De första de bygger på tio år. Ett tydligt trendbrott, med andra ord.

Åsa Allan, vice vd, Kaunis Iron:

– Vi ska hjälpas åt att kommunicera ut möjligheterna som finns här och vårt underliggande behov är ju en garant för att nya bostäder behövs. Vi ser att det byggs nytt igen nu här i kommunen och att det föds barn i byarna, så vi måste alla hjälpas åt att skapa bra förutsättningar för ett växande Pajala. Det ska vi göra dels genom att åka på branschevent tillsammans, dels bjuda in aktuella entreprenörer.

Ulrica Hammarström, kommunalråd, Pajala kommun:

– Vi har ett oerhört stort behov av bostäder och det är en nyckel till att lösa många av de utmaningar vi står inför. Att Pajalabostäder nu beslutat att bygga nya lägenheter är en stark signal för den framtidstro som finns i kommunen och jag hoppas att det kan bidra till att fler aktörer tar steget att våga börja bygga bostäder i Pajala. Att vi dessutom kan kroka arm med näringslivet på denna resa ser jag som extra positivt för att skapa en växande och attraktiv kommun.

En färsk attitydundersökning visar också ett exempellöst stöd för de nya gruvorna i kommunen. Hela 90 procent av kommunmedborgarna är positiva till nya dagbrott.

Åsa Allan:

– Det finns en stark sammanhållning i Pajala som vi är mycket tacksamma för, det gör det möjligt för oss att ha en nära samverkan. Vilket är en grundförutsättning för att vi ska lyckas. Tillsammans ska vi nu förverkliga Bygglyftet och en gruvindustri för kommande generationer.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...