Ny kartläggning inför fritidshussäsongen visar: Här får bostadsköparna störst fritidshus för miljonen

av Admin

I Kronoberg får bostadsköparna störst fritidshus för en miljon kronor – 67 kvadratmeter. Samma summa ger endast 19 kvadratmeter sommarstuga i Stockholm län, där fritidshusen är dyrast. Nu börjar högsäsongen för försäljning av fritidshus och priserna är lägre än på länge. Det visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Det tuffa ekonomiska läget har pressat priserna på fritidshus. Även om försäljningen kommer att öka när vårvärmen får fler att drömma om en stuga är utbudet betydligt större än förra våren. Nu finns därmed goda fyndchanser för den som letar eget semesterboende till sommaren, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

En miljon kronor räcker längst för stugköparen i Kronoberg. Med ett snittpris på 14 800 kronor får köparna här 67 kvadratmeter sommarställe för en miljon kronor. Minst prisvärda är fritidshusen i Stockholms län, där ett snittpris på 52 400 kronor inte ger mer än 19 kvadratmeter stuga för miljonen. I riket som helhet ger kvadratmeterpriset på 33 300 kronor i snitt 30 kvadratmeter sommarstuga för en miljon kronor, att jämföra med 28 kvadratmeter boyta vid samma tid förra året. Det visar en ny sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling baserat på statistik från Svensk Mäklarstatistik.

– Vår prognos visar att konjunkturen mjuklandar och räntorna sjunker, vilket kommer öka intresset för fritidshus under året. Men det kommer inte bli något prisrally eftersom många hushåll fortfarande har en pressad ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Under det senaste året har antalet fritidshusförsäljningar i Sverige minskat med 16 procent, jämfört med året innan. Tre län, Blekinge, Jönköpings län och Jämtland går mot strömmen med fler sålda fritidshus än året innan. Priserna har backat med 5 procent i riket under samma period. De enda länen med stigande priser är Västernorrland och Blekinge.

– Ett bra tips till den som är på jakt efter mer fritidshus för pengarna är att leta stuga inåt landet i stället för längs kusterna. Där är priserna ofta något lägre men kan ändå erbjuda möjlighet till bad- och strandliv vid en sjö, säger Marcus Svanberg.

Lista – här får bostadsköparna störst fritidshus för en miljon kronor:

1. Kronobergs län 67 kvm
2. Örebro län 52 kvm
3. Norrbottens län 50 kvm
4. Värmlands län 49 kvm
5. Gävleborgs län 46 kvm

Lista – här får bostadsköparna minst fritidshus för miljonen

1. Stockholms län 19 kvm
2. Gotlands län 22 kvm
3. Hallands län 23 kvm
4. Västra Götalands län 25 kvm
5. Jämtlands län 29 kvm

Tre tips – så kan du tänka om stugan när räntorna är höga

1. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

2. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

3. Hyr ut ditt fritidshus
Genom att hyra ut det några veckor kan du få in pengar som i vissa fall kan täcka kostnaderna för att äga det. Schablonavdraget är 40 000 kronor om året per fritidshus och du kan göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten. Det innebär att du totalt kan få 50 000 kronor per år skattefritt.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...