Smart förbandsplåser vinner förstapris i ingenjörstävling

av Admin

Nu presenteras finalisterna av James Dyson Award, den internationella ingenjörstävlingen för unga innovatörer. Bland årets finalister hittas unika innovationer så som SmartHEAL – en smart sensor för förbandsplåster som indikerar hur väl ett sår läker genom att mäta dess pH-nivå. Innovationen har tagits fram av studenter från Warszawas tekniska universitet som upptäckte att det vanligaste misstaget vid sårläkning är att byta förband för ofta, vilket kan leda till infektioner och vävnadsstörningar. Därför tog de fram SmartHEAL som exakt mäter pH-nivåerna i sår. Med hjälp av den utvecklade tekniken kan medicinsk personal analysera data och på så sätt ordinera lämplig behandling för såret, vilken förenklar vården för både vårdpersonal och patient.

”Vi har alla ängsligt rivit av ett plåster för att se vad som händer under. SmartHEAL har vunnit det internationella förstapriset i James Dyson Award eftersom det ger läkare och patienter viktig data, specifikt pH-nivån – som kan visa på hur ett sår läker. Deras innovation kan förbättra sårbehandlingen, förhindra infektion och därmed rädda liv. Jag hoppas att priset kommer att ge teamet den drivkraft som behövs för att fortsätta arbetet mot kommersialisering.” – Sir James Dyson, grundare och chefsingenjör på Dyson.

Årets hållbarhetspris går till innovationen Polyformer – en maskin som återvinner plastflaskor till prisvärda 3D-skrivarfilament för utvecklingsländer. Genom att skära plastflaskor i långa remsor som smälts ner och formas om till 1,75 mm filament kan Polyformer hjälpa till att minska mängden plastavfall och därmed tillhandahålla ett billigt material för ingenjörer och designers.

I och med vinsten får finalisterna en prispeng på 360,000 SEK var för att vidareutveckla sin teknik.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...