Dags att renovera ditt drömhems fasad?

av Admin

Vi har en lång tradition av trähus och fördelarna med träpanel är många. De är lätta att bygga med och går att variera på många sätt.

Artikeln är i samarbete med Jemfix

Gran – det naturliga valet i Sverige

Fasadpanelen och hur du väljer att sätta upp den spelar stor roll för husets utseende. Ytterpanelen sätter ditt hems prägel. Det absolut vanligaste materialet, oavsett vilken typ av panel du väljer, är gran. Granvirke är mycket tåligt och ett traditionellt val som är bra och prisvärt. Om du ska måla huset är gran det perfekta valet. Värt att veta är att gran har en högre motståndskraft mot väta än många andra träslag på marknaden.

Dyrare ytterpanel är till exempel ceder och sibirisk lärk. Båda dessa träslag är mycket omtyckta för deras vackra utseende samt att de inte behöver målas. De åldras väldigt vackert.

Tänk på att ytterpanelen är husets sköld – den som ska skydda mot sol, regn, snö och vind samt se till att du inte får in fukt i huset.

Många alternativ för ditt drömhem

Det finns många valmöjligheter när du ska välja panel. Material, om panelen ska vara liggande eller stående, om du vill ha den grundmålad eller obehandlad. Väljer du att köpa dem målade är förutsättningarna optimala eftersom panelen aldrig blivit utsatt för väder och vind, vilket förlänger dess livstid.

Stående eller liggande panel? En smaksak. Förut var åsikten att liggande panel skyddade sämre, men läggs den på korrekt sätt är den lika säker som stående. En stående panel gör att huset ser högre och smalare ut, medan en liggande ger ett bredare och lägre uttryck.

Byta ytterpanel är inget man gör ofta, därför är det klokt att verkligen tänka över vilka krav och behov du har för just ditt hus. Fundera noga över vilket träslag, ytbehandling och färg som du vill ha. Fasaden ska hålla i lång tid framöver.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...