Pristoppen snart nådd – men svenskar har redan övergett traditionella köpbeteenden

av Admin

McKinsey och EuroCommerce släpper nu sin årliga analys av europeisk dagligvaruhandel i rapporten ”State of Grocery”. Allt fler svenskar försöker skära ner på matkostnader och förändringen är som störst bland höginkomsttagare. Nya konsumentbeteenden kan bli bestående trots att matpriserna är på väg att plana ut, kommenterar McKinseys expert Rickard Vallöf

Rapporten ”State of Grocery 2023” bygger på intervjuer med chefer i dagligvarubranschen, hushållsdata från Europanel, samt en undersökning bland 12 000 konsumenter i elva europeiska länder, däribland Sverige. McKinsey och EuroCommerce förutspår en stabilisering av livsmedelspriser under andra halvan av 2023:

– Pristoppen är nära nu. Vi bedömer att priserna planar ut vid halvårsskiftet och sedan kan börja falla. I Sverige kan vi komma att se viss fördröjning eftersom inflationen på livsmedel kom i gång något senare här, säger Rickard Vallöf, medförfattare till rapporten och ledare för McKinseys arbete inom dagligvaror i Europa.

Svenskar allt mer priskänsliga oavsett inkomstnivå

De höga priserna på mat har bidragit till ökad priskänslighet i Europa – särskilt i Sverige. Av de svenska deltagarna i konsumentundersökningen uppger 58 procent att de försöker skära ner på matkostnader. Den största förändringen syns bland höginkomsttagare, som i större utsträckning uppger att de nu ser sig om efter kampanjerbjudanden.

– I Sverige har vi haft en tradition av att vara väldigt lojala mot butiker och varumärken. Här ser vi nu en förändring. Oavsett inkomstnivå är vi mer benägna att handla i billigare butiker, jaga kampanjer och köpa butikernas egna märken. När vi sen väl vant oss vid något nytt som vi gillar byter vi sällan tillbaka, förklarar Rickard Vallöf.

Dagligvaruhandeln står inför tuffa utmaningar

För dagligvaruhandeln var 2022 ett år av minskade marginaler, och nio av tio chefer i branschen uppger att lönsamheten kommer att bli ett frågetecken även under 2023. Stigande leverantörskostnader, löneökningar som ännu inte slagit igenom och högre räntor utgör några av utmaningarna. Samtidigt pågår en kapplöpning inom områden som rör digitalisering och hållbarhet.

– Dagligvaruhandlare behöver kunna erbjuda billiga produkter för att locka och behålla kunder. Det finns dessutom ett högt tryck från konsumenter och samhället att hålla nere priserna. Parallellt krävs offensiva satsningar inom hållbarhet och digitalisering för att inte bli frånsprungen av sina konkurrenter, avslutar Rickard Vallöf.

Läs mer och ladda ner rapporten ”State of Grocery 2023” på McKinseys webbplats.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...