Ny kommunkartläggning efter ett år med stigande räntor: Bostadspriserna sjönk mest i Ängelholm och Ulricehamn

av Admin

Det senaste året har bostadsrättspriserna i Sverige sjunkit med hela 11 procent, och allra mest i Ängelholms kommun med en nedgång på hela 38 procent. Prisfallet på villor var störst i Ulricehamn, där de backade med 27 procent under året, att jämföra med ett snitt på minus 13 procent för landet. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

– Det senaste året har svenska hushåll pressats hårt av stigande räntor och skenande priser på el, mat och drivmedel. Många har blivit mer försiktiga med sin boendeekonomi, vilket medfört både sjunkande bostadspriser och att färre bostäder bytt ägare, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ängelholm är den kommun där bostadsrättspriserna backat mest under året, med en nedgång på hela 38 procent. Även i Tidaholm och Ludvika har priserna fallit med 30 procent eller mer de senaste tolv månaderna. Bostadsrättspriserna i riket som helhet har sjunkit med 11 procent och endast tolv svenska kommuner har haft stigande priser under perioden.

– Sedan årsskiftet upplever vi en ljusning på bostadsmarknaden, med mer välbesökta visningar. Vår prognos är att vi har det värsta prisfallet bakom oss och att intresset för att byta bostad kommer att öka succesivt under året, även om räntorna stiger något ytterligare, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna har fallit mest i Ulricehamns kommun, med en nedgång på 27 procent. I Bjuv och Salems kommun, tvåa och trea på listan, har villapriserna backat med 23 procent under det senaste året. Villapriserna i Sverige har sjunkit med 13 procent under året. Enda kommunen som går mot strömmen är Östersund, där priserna stigit med 7 procent senaste året.

– För att fler ska kunna byta bostad efter behov krävs långsiktiga politiska lösningar. Vi hoppas att regeringen och bostadsminister Andreas Carlsson snart presenterar konkreta förslag – exempelvis omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och nya kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

På länsnivå har bostadsrättspriserna minskat mest i Örebro – ner 21 procent under de senaste tolv månaderna. Med en nedgång på 15 procent har villapriserna sjunkit mest i Stockholms län.

Här har bostadspriserna sjunkit mest det senaste året:

Kommuner:

Bostadsrätter Prisutveckling Villor Prisutveckling
1. Ängelholms kommun -38% 1. Ulricehamns kommun -27%
2. Tidaholms kommun -33% 2. Bjuvs kommun -23%
3. Ludvika kommun -30% 3. Salems kommun -23%

Län:

Bostadsrätter Prisutveckling Villor Prisutveckling
1. Örebro län -21% 1. Stockholms län -15%
2. Västerbottens län -19% 2. Västmanlands län -15%
3. Dalarnas län -18% 3. Hallands län -15%

Våra förslag för en mer hållbar bostadsmarknad

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vill bidra till en bostadsmarknad där människor, oavsett bakgrund och förutsättningar, kan byta bostad efter behov. För det behövs politiska reformer. Här kan du läsa mer om våra bostadspolitiska förslag för en mer hållbar bostadsmarknad.

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...