Trivsamma byggbaracker för omklädning

av Admin

Byggarbetsplatser måste kunna erbjuda en bra miljö för personalen och alla personalutrymmen ska anpassas till arbetets natur och varaktighet. Byggbaracker erbjuder en smidig lösning som är lätt att anpassa för att både få en praktisk och trivsam miljö, var de än placeras.

Artikeln är i samarbete med Indus

Alla personalutrymmen är tvungna att anpassas enligt särskilda bestämmelser för tillfälliga arbetsplatser, som till exempel byggarbetsplatser. De krav som ställs på personalutrymmen regleras av Arbetsmiljölagen, Arbetsmiljöverkets föreskrifter och kollektivavtal. Det är viktigt att antalet personer som använder utrymmet och könsfördelning tas i beaktning när man ska utforma personalutrymmena. Inom bygg- och anläggningsbranschen är det vanligt att använda särskilt inredda bodar eller vagnar som personalutrymmen.

Ett exempel på en bra omklädningsbarack

Det svenska företaget Indus hyr ut tillfälliga lokaler och flyttbara moduler till kontor, skolor, förskolor och industrier. Deras byggbaracker används över hela Sverige och i deras produktutbud finns det bland annat moderna omklädningsmoduler som kallas OTDW15. Omklädningsmodulerna följer alla regler för utformning och kan användas på flera olika byggen och anläggningar, men lämpar sig även väl för större industrier. Den petrokemiska industrin i Västsverige har använt Indus omklädningsmoduler under en lång period, både under kortare stopp och under ombyggnationer som har tagit flera år.

Indus omklädningsmodul har en hygiendel som består av två duschar, toalett, torkskåp, tvättränna och femton dubbelskåp med en sittbänk. Omklädningsmodulen har en yta på 27m² och har därför gott med utrymme. Den är isolerade och har effektiv ventilation som ser till att fukt och ovälkomna dofter försvinner snabbt. Indus moduler är individuella och har ytterväggar runt om. De kan därför stå enskilt eller ihop långsida mot långsida. Flera omklädningsmoduler kan kopplas ihop med varandra för en större arbetsplats, eller så kan en omklädningsmodul kopplas ihop med ett modulkontor om det underlättar den interna kommunikationen.

Regler för en omklädningbarack

Enligt reglerna ska ett personalutrymme på en anläggning alltid ha en toalett med tvättplats, men en modern torrklosett kan godkännas om det inte finns vatten och avlopp på plats. Vid tvättplatsen ska det finnas tvål, handdukar och varmt vatten. Minst en tvättkran per fyra personer gäller.

Det rekommenderas att det ska finnas skilda toaletter för män och kvinnor, men det är inte något krav. Omklädningsrum ska dock vara skilda för män och kvinnor om de används vid samma tidpunkt. Undantag gäller dock om det bara finns en arbetstagare av det andra könet, för då kan det ordnas på ett annat sätt. Det går till exempel att schemalägga personen så att den får omklädningsrummet för sig själv. All personal ska ha ett eget låsbart skåp för privata kläder och ett separat skåp eller fack för arbetskläder. Torkmöjligheter för skor och arbetskläder är ett måste och det ska även finnas sittplatser i omklädningsrummet för alla.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...