Så kan du gå tillväga för att få uppskov på månadsavgiften till din bostadsrättsförening

av Admin

Mindre inkomster men samma utgifter? I en ekonomiskt orolig tid är det fler som får problem att betala hyran och antalet inkassokrav ökar lavinartat. Men hur löser man situationen på bästa sätt? SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB förklarar hur försenade inbetalningar kan resultera i besvärliga konsekvenser för hela bostadsrättsföreningen och tipsar om hur du kan gå tillväga för att få uppskov på avgiften. 

Det är viktigt att betala månadsavgiften i tid. En sen inbetalning kan i värsta fall resultera i att bostadsrättsägaren förlorar sin bostad. En annan sak som få tänker på är att en sen inbetalning drabbar betydligt fler än sig själv. Faktum är att det kan komma att påverka samtliga medlemmar i föreningen. Avgifterna ska nämligen täcka kostnaderna som en bostadsrättsförening har, såsom skötsel och underhåll av fastigheten, räntekostnader, el, vatten och värme.

– Om en bostadsrättsförening har problem med medlemmar som inte betalar månadsavgiften i tid innebär det att de som betalar säkrar upp för de som inte gör det. Vi märker av att fler bostadsrättsägare har problem att betala månadsavgiften. Under april månad skickade vi nästan 80 procent fler inkassokrav åt våra kunder jämfört med förra året. Och om problemet med uteblivna betalningar fortsätter under en längre period kan det resultera i att föreningen inte kan täcka sina kostnader. På sikt kan det i sin tur leda till att föreningen måste höja månadsavgiften, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomi på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

I de allra flesta fall brukar bostadsrättsföreningarna få in obetalda avgifter efter påminnelser och kravbrev. I vissa fall riskerar dock personen som inte har betalat att bli uppsagd och förlora sin bostadsrätt genom en tvångsförsäljning.

– Som medlem bör du alltid betala din bostadsrättsavgift i tid. Uteblir en betalning i mer än en vecka efter förfallodagen säger man att bostadsrätten är förverkad. Efter det har föreningen faktiskt rätt att säga upp medlemmen. Om en uppsägning har ägt rum har medlemmen ytterligare tre veckor på sig att betala sin avgift, därefter är det fullt möjligt att inleda en avhysning av bostadsrättshavaren, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

För att undvika uppsägning rekommenderar SBC bostadsrättsägare som har problem med att betala månadsavgiften att ta kontakt med föreningen för att få till en avbetalningsplan eller uppskov på avgiften.

– Det är alltid bättre att vara proaktiv och ta kontakt med sin styrelse om den egna inkomsten förändras. Då finns möjlighet att gemensamt se över betalningsmöjligheterna istället för att stoppa huvudet i sanden. På så sätt kan även extra utgifter såsom inkassoavgifter och ränta dessutom undvikas. Alla bostadsrättsföreningar har inte möjlighet att ge uppskov men genom att föra en dialog kanske det finns utrymme att gemensamt ta fram en avbetalningsplan, Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

SBC tipsar: såhär kan bostadsrättsföreningar undvika försenade avgifter
• Sätt upp tydliga rutiner för hantering av sena betalningar.
• Specificera vad som gäller för påminnelser och inkassokrav och följ detta.
• Inga undantag eller särbehandling, alla medlemmar ska behandlas på samma sätt.
• Ta hjälp av en extern förvaltare.
Fakta: det ska månadsavgifterna räcka till i föreningen
• Driftkostnader – exempelvis el, värme och vatten.
• Räntekostnader.
• Amorteringar på föreningens lån.
• Underhåll av fastigheten, utöver det inre underhållet som bostadsrättsägaren själv bekostar​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...