Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Första nedgången för villapriser sedan pandemins start

av Admin

För första gången sedan starten av coronapandemin sjönk villapriserna på månadsbasis i Sverige och visar i december en nedgång med 1 procent. Bostadsrättspriserna förblev oförändrade under månaden. I centrala Stockholm ökade dock bostadsrättspriserna med 2 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Den växande bostadsbristen, i kombination med pandemieffekter som historiskt låga räntor och ett ökat intresse för att bo större, fick både priserna och antalet bostadsaffärer att nå rekordnivåer under 2021. Lönerna har dock inte stigit i samma takt som bostadspriserna och om skuldsättningen ökar riskerar det att göra bostadsmarknaden ännu mindre hållbar, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Centrala Stockholm var den enda av storstadsregionerna där bostadsrättspriserna ökade den senaste månaden med en uppgång på 2 procent. I Stor-Stockholm, centrala Göteborg, Stor-Göteborg, centrala Malmö och Stor-Malmö blev priserna oförändrade. Även i riket som helhet låg priserna stilla. Under året har bostadsrättspriserna stigit mest i Västerbottens län som visar en ökning med 18 procent.

– Många förberedde sin bostadsförsäljning innan helgerna, vilket väntas medföra en snabb start på det nya bostadsåret. Om coronarestriktionerna kvarstår kan intresset för att bo större öka igen. Bostäder med höga uppvärmningskostnader riskerar dock bli svårsålda som följd av höga elpriser, säger Marcus Svanberg.

För första gången sedan i december 2019, innan coronapandemin slog till, sjönk villapriserna i Sverige på månadsbasis, med en nedgång på 1 procent. I Stor-Malmö backade priserna med 2 procent den senaste månaden och i Stor-Göteborg sjönk priserna med 1 procent. I Stor-Stockholm blev villapriserna oförändrade. Det senaste året har villapriserna stigit mest på Gotland, där de ökat med hela 28 procent.

Under 2021 steg bostadsrättspriserna i Sverige med 7 procent och villapriserna med 13 procent. Priserna på fritidshus ökade ännu mer och har gått upp 20 procent på årsbasis.

– Även om räntorna är fortsatt låga och intresset för att byta bostad är stort, kommer vi att märka av ett lugnare tempo i många budgivningar under året. Lönerna har inte ökat i samma takt som bostadspriserna och de stigande konsumentpriserna riskerar att göra fler osäkra inför en flytt, säger Marcus Svanberg.

Här ökade bostadspriserna mest 2021:

Bostadsrätter (%) Villor (%) Fritidshus (%)
Västerbottens län +18% Gotlands län +28% Skåne län +29%
Jämtlands län +16% Värmlands län +17% Jämtlands län +28%
Västernorrlands län +16% Västerbottens län +15% Östergötlands län +27%

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

 1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
  Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

  2. Se över din boendeekonomi
  Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

  3. Sälj först
  Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

  Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:
 2. Behåll värmen i huset
  Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

  2. Byt energisystem
  Att byta eller förbättra uppvärmning kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

 3. Installera solceller
  Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...