Kommentar till Mäklarstatistik: Historiskt första halvår på bostadsmarknaden

av Admin

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på fortsatt stigande priser villapriser, med en ökning på 2 procent i juni. Bostadsrättspriserna på riksnivå är däremot stillastående den senaste månaden. Det första halvåret 2021 är exceptionellt på flera olika sätt, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på villor i riket fortsätter att stiga, med 2 % under juni och rekordhöga 20 % på årsbasis. Bostadrättspriserna i riket var stillastående i juni och ökningen på 12 månader är 13 %.

Ta del av fullständig statistik på www.maklarstatisk.se

  • När vi sammanfattar första halvåret 2021 så är det historiskt och exceptionellt på flera olika sätt. Det har sålts rekordmycket bostäder, villapriserna har aldrig stigit så mycket och det är ovanligt stor skillnad på prisökningen på villor och bostadsrätter. Nu går vi in i en lugnare period men vår känsla är att även denna sommar, likt förra året, kommer vara mer aktiv än somrarna varit historiskt sett, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.
  • Samtidigt som det är väldigt stark efterfrågan från de som är inne på bostadsmarknaden så har trösklarna för de som står utanför aldrig varit så höga. Förstagångsköpare har det väldigt svårt att komma in på marknaden vilket även avspeglas i att priserna på mindre bostadsrätter inte alls stigit i samma utsträckning som större bostäder. Många unga känner stress och oro och ser sina chanser att få en egen bostad som små vilket är en oroande utveckling, fortsätter Johan Engström.

 

Ta gärna del av Fastighetsbyråns rapport och Kantar Sifo-undersökning om unga på bostadsmarknaden här.
Villapriser i Stockholm och Malmö upp 24 % på årsbasis
Villapriserna i storstäderna fortsatte att öka i juni. På årsbasis har villapriserna i både Stockholm och Malmö stigit med hela 24 %. I juni steg bostadsrättspriserna något i Malmö och Göteborg medan de var stillastående i Stockholm. På årsbasis sticker Malmö ut med tydligt högre prisökning på bostadsrätter än övriga regioner, + 21 % på tolv månader.

Vi ser ingen avmattning på de stigande villapriserna som vi haft senaste året. Vi går nu in i sommaren som traditionellt är en lugnar period för villamarknaden i Bromma. Men tack vare vårt arbetssätt med På Gång stannar marknaden inte av på samma sätt som tidigare. Affärerna sker i större utsträckning utanför Hemnet via vårt spekulantregister, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...