Många klagar på varma lägenheter – det här kan du göra som hyresgäst

av Admin

En stor del av kontakterna som Hyresgästföreningen tar emot handlar om höga inomhustemperaturer. Frågorna är inte ovanliga men en varm sommar innebär många frågor. Nu tar Hyresgästföreningen emot några hundra samtal i veckan om varma lägenheter. Ofta undrar hyresgäster hur varmt det får vara i lägenheten.

–Sommartid anses det vara acceptabelt med en så kallad operativ temperatur på upp till 26 grader, enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Under kortvariga perioder, till exempel vid värmeböljor, kan man dock bli tvungen att acceptera ända upp till 28 grader. Är lägenheten varmare än så kan man vara berättigad till bland annat hyresreduktion, säger Glenn Karlsson, enhetsjurist på Hyresgästföreningens Servicecenter.

Vad kan man göra som hyresgäst? Hyresgästföreningen tipsar: 

Så kan du påverka värmen: 

  • Dra för gardiner och dra ner persienner.
  • Vädra på natten när det är svalare ute, stäng ute värmen på dagen då det är varmare.
  • Minimera användning av exempelvis elektronik som kan höja inomhustemperaturen.

Mät temperaturen och dokumentera resultatet: 

  • Mät temperaturen i de utrymmen som du upplever som varma. Mät gärna på flera platser, men inte för nära golv eller väggar.
  • Skriv ner resultatet efter varje mätning. Notera gärna var och när mätningen gjordes.

Anmäl skriftligt: 

  • Har du för varmt är det viktigt att du skriftligt anmäler problemet till hyresvärden. Skriv temperaturen du mätt upp och att du vill att hyresvärden undersöker saken.
  • Agerar inte din hyresvärd på felanmälan kan du kontakta kommunens miljöförvaltning. De är tillsynsmyndighet gällande inomhusmiljö och kan ställa krav på fastighetsägaren att kontrollera och åtgärda eventuella problem med inomhusklimatet.
  • Folkhälsomyndigheten har allmänna råd om temperatur inomhus. Enligt dessa bör hyresvärden göra en ordentlig utredning av inomhusklimatet om lufttemperaturen varaktigt överstiger 26 grader under sommaren eller 24 grader resten av året. Vid värmeböljor kan du behöva acceptera 28 grader. Vid extrema väderförhållanden gäller inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Fortsätt betala hyran som vanligt: 

  • Även om du upplever brister i ditt boende bör du aldrig göra några egna avdrag på hyran, då kan du riskera förlora ditt hyresavtal. Fortsätt därför betala hyran som vanligt.

Hör av dig till oss på Hyresgästföreningen: 

Vi kan hjälpa till att sätta press på din hyresvärd om din inomhustemperatur är för hög och hyresvärden inte agerar. För att kunna göra det krävs det i slutändan att vi kan bevisa att du har problem med temperaturen i din bostad. All bevisning du har kan därför få betydelse.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...