Strykjärnsformat hus sätter bronskant på tillvaron i Karlstad

av Admin

Välkommen till Brf Strykjärnet i Karlstad, ett flerfamiljshus med 25 bostadsrätter uppdelat på fem plan och en takterrass. Huset har fått sitt speciella namn efter sin form, som skvallrar om ett modernt hus med unik arkitektur. Till fasaderna har företaget Rockpanel levererat obehandlade fasadskivor med bronsfärgad patina som framhäver husets form och samtidigt möter krav på såväl funktion som estetik.

Rockpanel har levererat fasadskivor med bronsfärgad patina till Brf Strykjärnet i Karlstad. Rockpanel Natural är en obehandlad yta som patinerar fint och ändras med både tiden och vädret. Bildrättigheter: Rockpanel

Karlstad växer och en av stadens kanske mest uppseendeväckande byggnader är nya Brf Strykjärnet, vars namn hämtar inspiration från husets form – en form som uppstod genom arbetet att optimera antalet lägenheter på tomten.

– Det är ett speciellt läge och formen har styrts helt och hållet av tomtens form och mått, så att vi skulle kunna bygga ett optimalt antal lägenheter. När vi landade i formen och var överens med kommun och beställare om bland annat antal våningar, gick vi i gång med att försöka hitta ett fasadmaterial som ska komma igen på alla våningar, fungera genom alla tider och som framhäver formen på huset. Det var så vi hittade fasadskivorna från Rockpanel, berättar Dan Anders Persson, arkitekt på Mondo Arkitekter.

En levande yta som ändras med tiden

I jakten efter rätt fasadmaterial tittade Mondo Arkitekter bland annat på träpaneler, plåtkassetter och rostfria material. De kom dock snabbt underfund med att flera av alternativen blev för dyra och svåra att underhålla. Till sist hittade de fasadskivor från Rockpanel, som mötte alla krav. Dan Anders Persson berättar:

– Vi visste redan från början att vi behövde en kostnadseffektiv fasad som var vacker men samtidigt enkel att sköta. Av ren slump hittade vi Rockpanel och bilder på deras naturskivor Rockpanel Natural. Vi tyckte att de såg spännande ut eftersom man inte får en målad eller lackad yta, utan den är levande och ändras med tiden. Materialet i sig är unikt, det är en obehandlad yta som patinerar fint och blir olika kulörer beroende på väder.

Han fortsätter:

– Vi ville inte heller ha traditionella fasadmaterial, eftersom huset har ett speciellt läge där det ligger ganska ensamt och bryter helt från de omgivande husen. Det är mycket grönt runtomkring, med mycket varierad bebyggelse. Så vi valde att skapa ett hus med en spännande form, med unika fasader i en bronsröd nyans och sedan valde vi också att snedskära fasadens skivmaterial för att återigen framhäva husets form och vinklar och få det att sticka ut från grannhusen.

Ett gott samarbete mellan alla parter

Det är Peab som varit totalentreprenör under bygget och under hela processen har de samarbetat nära både arkitekterna, byggherrarna Karlstadhus och Prepart Projekt, samt fasadinstallatören Opejra – som både fräste och monterade Rockpanels fasadskivor. Fredrik Johansson, projektchef på Peab Sverige AB, förklarar:

– I projekt som dessa är byggprocesserna alltid snabba så vi jobbade på hårt. Men det fungerade bra och fasadarbetet flöt på som det skulle, mycket tack vare samarbetet med Opejra. De har gjort arbetet väldigt bra och vi är nöjda med såväl resultatet som samarbetet med alla parter.

Han kompletteras av Robert Onar, Area Sales Manager på Rockpanel, som avslutar:

– Eftersom skivorna kan anpassas på plats och inte behöver kantförseglas kunde de monteras direkt. Skivorna är mycket lätta att arbeta med, vilket vi vet att många installatörer uppskattar. Vi hoppas även att de boende på Brf Strykjärnet är nöjda med sina nya hem och vi ser fram emot att följa fasadens fina patinering under lång tid framöver.

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...