Fortsatt tro på lägre bostadspriser hos mäklare och bostadsköpare

av Admin

I Mäklarkollen och Köparkollen för november – som är Boneos undersökning om trender på bostadsmarknaden som går ut till mäklare och besökare på boneo.se – fortsätter trenden med förväntningar på lägre priser hos mäklare och bostadsköpare.

– Vi ser fortsatt förväntan på lägre bostadspriser och något lägre köpbenägenhet, men vi verkar nu ha nått en platå med små eller inga förändringar senaste fyra månaderna i varken köpare eller mäklares förväntan på bostadspriser framöver, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Trenden för köparnas prisförväntningar på bostadsmarknaden fortsätter att ligga stabilt. De senaste fyra månaderna har det skett mycket små eller inga förändringar, där andelen köpare som tror på en prisminskning nu ligger på 70 procent, vilket är högsta uppmätta hittills i Köparkollen. Det går att jämföra med bara 20 procent i november 2021, vilket är en markant skillnad på 50 procentenheter på 12 månader. Även mer än var tredje mäklare, 69 procent, tror på minskade bostadspriser – en utveckling som fortsatt ligger stabilt och är mer eller mindre oförändrat jämfört med de senaste två månaderna.

Prisförväntningarna hos både mäklare och bostadsköpare är mer eller mindre detsamma, men med skillnaden att köparna är något mer optimistiska vad gäller andelen som tror att priserna kommer öka de nästkommande tre månaderna, 11 procent av köparna jämfört med 4 procent av mäklarna.

 

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?“

 

Andel mäklare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?“

 

En annan trend som håller i sig är köpbenägenheten hos bostadsköparna. Trots en fortsatt osäker bostadsmarknad och en majoritet av köpare som tror på än lägre bostadspriser så ska fortfarande fler än varannan besökare, 52 procent, köpa bostad inom 6 månader. Däremot är det en lägre köpbenägenhet jämfört november 2021, då 61 procent planerade att köpa bostad inom det närmsta halvåret.

 

 

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “När planerar du att köpa bostad?”

– Osäkerheten på marknaden avspeglar sig i att köpare nu är mer avvaktande jämfört med november för ett år sen, men många affärer görs fortfarande och majoriteten av våra besökare räknar trots allt med att köpa ny bostad inom sex månader, avslutar Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Om Mäklarkollen och Köparkollen
Mäklarkollen är en månadsvis undersökning som skickas ut till Boneos cirka 4,000 anslutna mäklare från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Bjurfors, HusmanHagberg och andra mäklarbolag i Sverige. Där ombeds de svara på frågor om hur de tror priser på bostadsmarknaden kommer förändras under nästkommande tre månader, samt om andelen bostäder som säljs som kommande försäljningar ökat eller minskat.

Köparkollen är en månadsvis undersökning som går ut till alla besökare på Boneo.se, där de ombeds svara på frågor om hur de tror priser på bostadsmarknaden kommer förändras under nästkommande tre månader, samt när de planerar att köpa bostad.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...