5 tips när du ska inreda hemmet med posters och tavlor

av Admin

Ett hus eller en lägenhet blir inte ett hem förrän du satt din personliga touch. Det spelar ingen roll hur stort och snofsigt du bor om du inte känner dig riktigt hemma, och det är något som endast du kan råda över.  

Hemmet ska gå helt i dina banor och ett av de roligaste, smartaste och snyggaste sätten att få till den där riktigt individuella känslan är att skaffa posters och tavlor enligt tycke och smak. Det är framförallt ett mycket prisvärt alternativ för en renovering i hemmet. Det kan vara bilder från platser du varit på eller skulle vilja besöka, fina djur, elegant fotokonst eller reproduktioner av kända konstverk – det finns en myriad av olika motiv att välja bland.

För att dina posters och tavlor ska komma till sin rätt är det viktigt att du sätter upp dem på ett korrekt sätt. Här kan du läsa några användbara tips för hur du inreder hemmet med posters och tavlor så att det verkligen blir mysigt och inspirerande att bo där. Vill du lära dig mer om hur du kan inreda hemmet med posters och tavlor så rekommenderar vi att du besöker Papertown.se. Papertown är en av Sveriges största leverantörer av posters och erbjuder guider för hur du kan bygga en tavelvägg.

Häng tavlorna i rätt höjd

Ett av de vanligaste misstagen som många begår när de ska hänga upp bilder på väggarna är att de antingen hänger tavlorna för högt eller för lågt. Det som oftast händer är att höjden på affischen eller tavlan, inklusive ramen, inte tas med i räkningen ordentligt, och att den som sätter upp den istället lägger all sin fokus på var spiken ska sitta. Ett annat misstag är att inte beräkna var exakt bildens krok på baksidan sitter.

För att du ska hamna precis rätt är det därför stor hjälp att låta en vän hålla upp tavlan framför dig så att du kan se till att din blick hamnar ungefär i mitten när du står upp, och sedan markera var spiken ska hamras in med en blyertspenna. Om du inte har någon annan person tillgänglig kan du istället använda ett måttband eller en talmeter och först mäta avståndet mellan tavlans mitt och dess övre kant och sedan hålla upp verktyget mot väggen så att du kan anpassa höjden efter ditt blickfokus.

Skapa tavelväggar för extra effekt

En kul designidé som ger extra effekt är att fixa en tavelvägg där ett antal ramar placeras på ett geometriskt sätt som täcker en stor del av väggen. Bilderna kan vara av olika storlek och form och håller du bara tungan rätt i munnen blir det både snyggt och kreativt. Här krävs det både bra mått och precision då det inte blir snyggt om inte tavlorna har rätt avstånd till varandra – mista lilla snedhet kommer att synas direkt. Du kan däremot blanda tavlornas form och till exempel ha en stor bild i mitten omgiven av många små, eller en “trappa” där tavlorna successivt ökar eller minskar i storlek. 

Välj storlekar på tavlorna utefter rummets och väggens storlek

Tänk också på hur stort rummet och väggen är där du ska hänga tavlorna. För att en bild ska kunna uppskattas ordentligt krävs lite avstånd, vilket gör att en för stor bild i ett trångt rum, exempelvis en hall, gör att betraktaren inte får ett ordentligt helhetsintryck. I mindre utrymmen krävs mindre tavlor medan ett stort, rymligt rum behöver lite mer rejäla storlekar. En riktigt stor poster med ett vackert eller tankeväckande motiv kan göra ett fantastiskt intryck.

Våga häng tavlorna osymmetriskt

För dig som känner dig lite extra kreativ och konstnärlig är det intressant att hänga tavlorna på ett planerat osymmetriskt sätt. Det kan dels handla om placeringen av tavlorna sinsemellan, men också om tavlorna i sig, inklusive deras ramar. Blanda friskt på olika storlekar och modeller för ett spännande resultat som kräver lite mer av betraktaren. Organiserat kaos, brukar det kallas, och det kan ge en annorlunda och kul effekt som kanske också reflekterar din unika personlighet?

Välj stora posters och tavlor framför mindre då de ger mer effekt

Om du vet på ett ungefär hur mycket utrymme du har att leka med men velar mellan olika storlekar brukar det alltid vara bättre att välja det större formatet. Hur uppenbart det än låter så bör du inte glömma att bilder är rent visuella och behöver ta upp en stor del av synfältet för att verkligen kunna uppskattas. En tavla som är för liten kan vara ganska frustrerande då du måste gå riktigt nära för att kunna se vad den föreställer och vilka detaljer den har, och om du hänger upp den i ett stort vardagsrum får du inte ut någonting av den. Spara därför de små bilderna till de mycket små utrymmena och låt stora posters och tavlor kräva din uppmärksamhet i resten av hemmet.

Bonustips

Fundera på om du kan måla dina väggar i en annan färg än vit. Det gör att dina posters och tavlor kommer att synas bättre och helhetsintrycket ger en bättre effekt.

Byggkontakt.nu har tidigare skrivit om undersökningen som visar att vit väggfärg är den färg som flest svenskar inte vill ha i sitt hem.

Lycka till med inredningen!

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...