Renoveringsguide: Allt du behöver veta inför hemmarenoveringen

av Admin

En lång vår har tillbringats hemma och sedan en hemester på det har lett till ett starkt renoveringssug hos många svenskar. Men hur ska du egentligen tänka inför renoveringen? Hur lång tid tar det? Vilka produkter är rätt? Sanitetsleverantören GROHEs VVS-och renoveringsexpert guidar dig genom renoveringsdjungeln och svarar på de vanligaste frågorna kring bland annat kostnad, produktval och planering. 

Renoveringsmaterial flyger av hyllorna i landets alla byggvaruhus. Försäljningssiffrorna pikar och det står klart att svenskarna renoverar i ökande takt1. Vid renoveringar är det mycket att hålla koll på. Och framförallt är det ett område som avgör vare sig renoveringen blir lyckad eller inte – planeringen.

– Genom att planera definierar du ditt mål och får upp ögonen för vad det är som krävs för att du ska nå det. Det är dock vanligt att människor tummar just på planeringen för att processen är tidskrävande, man vill starta igång och börja bygga direkt men risken för att hamna i många klassiska fallgropar under renoveringen ökar betydligt och det kommer både ta mycket längre tid och kosta dig mer pengar i slutändan, säger Frank Hilgers, VVS- och renoveringsexpert på GROHE Sverige.

Fem vanliga frågor och svar om hemmarenoveringar
1. Hur lång tid tar en hemmarenovering?
Detta beror på hur mycket som ska göras om i hemmet men det är bra att planera för att en hemmarenovering alltid tar längre tid än tänkt. Det tar tid med inspektioner, tillstånd eller att bygga rumsanpassade skåp. Om det rör sig om en större renovering så kan du lösa tidsuppskattningen genom att ha en ständig dialog med din byggnadsentreprenör, fråga hur lång tid de olika momenten kommer ta och om det tar längre tid än vad ni först beslutar kan du fråga varför. Vid mindre renoveringar så kan du ta hjälp av byggvaruhuset med tidsuppskattning.

2. När behöver jag bygglov?
Du behöver i regel bygglov vid nybygge, tillbyggnad eller andra större ändringar. Men du kan även behöva bygglov för mindre ändringar som att sätta upp ett staket. Det enklaste sättet att få reda på vad som gäller för just dig är genom att kontakta byggnadsnämnden i den kommun där fastigheten ligger.

3. Hur bör jag tänka när jag sätter upp en budget?
Budgeten ska definieras tidigt i hemmarenoveringsprocessen. Din budget bör inkludera kostnader för arbetskraft, tillstånd och byggnadsmaterial. Men även kostnader för de inredningsdetaljer som oftast köps i slutet av renoveringen. Håll nere budgeten genom att exempelvis jämföra priser och beräkna rätt mängd material.

4. När borde jag anlita en hantverkare?
Tapetsera, måla om och komma på kreativa förvaringslösningar är definitivt något du kan göra själv. Men vissa saker bör du enbart göra om du är en utbildad installatör. När det gäller el och VVS bör du anlita en hantverkare så att du inte skadar dig eller fastigheten. Det kan även vara bättre att outsourca arbetet vid krångligare snickeri eller andra projekt som du misstänker är för svåra, det kan i slutändan till och med kosta dig mindre genom att låta någon professionell utföra arbetet från första början.

5. Ska jag tänka på något särskilt när jag väljer sanitetsprodukter?
Hållbarhet är viktigt för många svenskar och hållbara produkter är i slutändan både mer
ekonomiska och snälla mot miljön. Välj därför en snålspolande kran istället och minimera din
vattenkonsumtion med upp till 50 procent. Vid större renoveringar med hela köks-och
badrumslösningar är det bra att investera i kvalitet för att undvika tråkiga problem som repor och droppande kranar.

1 SVT 2020, https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/coronatider-ger-uppsving-for-bygghandeln​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...