Ny kartläggning visar: Ökat sug efter fritidshus – här finns Sveriges billigaste stugor

av Admin

Efterfrågan på fritidshus har varit iskallt, men under våren har köparnas intresse tinat upp rejält. De senaste tre månaderna har försäljningen av fritidshus i Sverige ökat med hela 35 procent, jämfört med förra året. Det visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Snabba räntehöjningar och hög inflationen gröpte ur svenskarnas privatekonomi, vilket fick många som var på jakt efter en stuga att lägga planerna på is. Nu tinar ljumma ekonomiska vindar upp fritidshusmarknaden och under året kommer vi se en ökning av antalet nya fritidshusägare runtom i landet, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Under de senaste tre månaderna har antalet fritidshusförsäljningar i Sverige ökat med hela 35 procent. Ökningen är tydlig i hela landet och uppgången är ungefär lika stor i Götaland, Svealand och Norrland. Innan vårens kraftiga lyft har stugförsäljningen gått trögt en längre tid, sett till senaste året minskade antalet försäljningar med 4 procent jämfört med året innan. Det visar en ny kartläggning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort med siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Solen och värmen får många att drömma om en egen stuga och fritidshuspriserna är lägre än på tre år. Nu finns det mycket att välja på och goda fyndchanser för den som letar eget semesterboende till sommaren, säger Marcus Svanberg.

Priserna på fritidshus i Sverige har backat med 4 procent det senaste året. Mest har priserna sjunkit i Norrbottens län med en nedgång på 13 procent. Landets billigaste sommarstugor finns i Kronoberg och Norrbotten med ett snittpris på 1,1 miljoner kronor. I andra änden av skalan finns Stockholms län där snittpriset det senaste året har varit 3,3 miljoner kronor.

– Ett bra tips till den som är på jakt efter mer fritidshus för pengarna är att leta stuga inåt landet i stället för längs kusterna. Där är priserna ofta något lägre men kan ändå erbjuda möjlighet till bad- och strandliv vid en sjö, säger Marcus Svanberg.

Fem tips – så lyckas du förverkliga stugdrömmen

1. Fundera på var i landet du kan tänka dig att köpa.
Undersök i vilka regioner fritidhuspriserna fortfarande ligger på en låg nivå. Om någon av dem ligger inom ramen för dina krav på närhet och pendlingsmöjligheter är ett fynd inom räckhåll.

2. Gör en budget.
Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på ett fritidsboende. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer.

3. Bestäm dig för när du vill använda huset.
Möjligheten till distansarbete gör att många nu använder sommarstugan året runt. Är fritidshuset vinterbonat? Om inte, undersök om det är möjligt att anpassa stugan även för kallare väder.

4. Leta efter villa i stället för fritidshus.
Att leta efter en villa på en mindre ort kan många gånger vara lika kostnadseffektivt som att köpa en sommarstuga. Då ökar dessutom chansen för att ditt kommande säsongsboende ligger närmare butiker och annan service.

5. Utvidga sökhorisonten.
Trots höga fritidshuspriser har stugor inåt landet fortfarande en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö. Var dock noga med att utgå från dina egna krav på närhet och pendlingsmöjlighet.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...