Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Hetare bostadsmarknad väntas i sommar

av Admin

I maj steg bostadsrättspriserna med 1,6 procent och villapriserna med 1,2 procent. Även bostadsförsäljningarna ökar kraftigt – upp 18 procent för villor, 12 procent för bostadsrätter och 23 procent för fritidshus. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Nu väntas en temperaturökning på bostadsmarknaden under sommaren.

– Det kommer betydligt fler besökare på våra visningar sedan räntan sänktes och allt fler vågar nu ta steget att köpa en ny bostad. Samtidigt är utbudet rekordstort, eftersom många som väntat med att flytta lägger ut sin bostad till försäljning när priserna nu stiger, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsrättpriserna i Sverige ökade med 1,6 procent under månaden som gick. I Stor-Göteborg lyfte priserna mest, med en uppgång på 2,0 procent, medan de steg med 1,7 procent i centrala Göteborg. Även bostadsrättspriserna i Stor-Stockholm ökade med 1,7 procent i maj och i centrala Stockholm steg priserna med 1,4 procent. Stor-Malmö visar en uppgång med 1,6 procent och i centrala Malmö ökade priserna med 0,6 procent. Under senaste året har bostadsrättspriserna i Sverige nu stigit med 2,2 procent.

– Temperaturen på bostadsmarknaden stiger nu i takt med att räntorna sjunker. Efter fyra månader i rad med prisuppgångar är vår prognos att antalet bostadsförsäljningar kommer att öka markant under sommaren och att priserna stiger med ytterligare ett par procent fram till årsskiftet, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Sverige ökade med 1,2 procent den senaste månaden. I Stor-Malmö steg villapriserna mest den senaste månaden med en ökning på 1,5 procent. Både Stor-Stockholm och Stor-Göteborg visar en uppgång med 1,1 procent i maj. I riket som helhet har villapriserna ökat med 1,2 procent på årsbasis.

– När trädgårdarna står i blom under vår och försommar är det högsäsong för villamarknaden. Efter ett tufft fjolår då många hushåll pressats av stigande räntor och hög inflation har vi under de tre senaste månaderna nu förmedlat nära 30 procent fler villor, jämfört med förra året, säger Marcus Svanberg.

Antalet bostadsförsäljningar ökar kraftigt och under de senaste tre månaderna såldes hela 18 procent fler villor jämfört med samma period förra året. Även bostadsrättsförsäljningarna i landet ökade på tremånadersbasis, totalt 12 procent fler bostadsrätter såldes än för ett år sedan. Även på marknaden för fritidshus börjar köparnas intresse tina upp rejält efter ett tufft år där där 23 procent fler stugor bytt ägare det senaste kvartalet.

Här har bostadspriserna ökat mest det senaste året:

Bostadsrätter Villor Fritidshus
1. Västernorrland +8,5% 1. Norrbotten +8,5% 1. Örebro län +10,0%
2. Gotlands län +8,2% 2. Gotlands län +3,7% 2. Västernorrland +5,3%
3. Kalmar län +7,8% 3. Värmland +3,1% 3. Gotlands län +0,6%

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

Fem tips – så lyckas du förverkliga stugdrömmen

1. Fundera på var i landet du kan tänka dig att köpa.
Undersök i vilka regioner fritidhuspriserna fortfarande ligger på en låg nivå. Om någon av dem ligger inom ramen för dina krav på närhet och pendlingsmöjligheter är ett fynd inom räckhåll.

2. Gör en budget.
Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på ett fritidsboende. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer.

3. Bestäm dig för när du vill använda huset.
Möjligheten till distansarbetet gör att många nu använder sommarstugan året runt. Är fritidshuset vinterbonat? Om inte, undersök om det är möjligt att anpassa stugan även för kallare väder.

4. Leta efter villa i stället för fritidshus.
Att leta efter en villa på en mindre ort kan många gånger vara lika kostnadseffektivt som att köpa en sommarstuga. Då ökar dessutom chansen för att ditt kommande säsongsboende ligger närmare butiker och annan service.

5. Utvidga sökhorisonten
Trots höga fritidshuspriser har stugor inåt landet fortfarande en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö. Var dock noga med att utgå från dina egna krav på närhet och pendlingsmöjlighet

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...