Villaägarna stöder tillsynsåtgärder mot Moderna Försäkringar

av Anders Enquist

 

Upprinnelsen till ärendet är att Villaägarnas Riksförbund i många år har haft villahemförsäkringar och bilförsäkringar i gruppförsäkringsform för sina medlemmar hos Moderna Försäkringar. Nu har förbundet tecknat avtal med en annan försäkringsgivare.

Tanken med gruppförsäkringar är att ge konsumentföreträdare möjlighet att förhandla fram bättre priser och villkor för stora konsumentgrupper. Gruppföreträdaren kan flytta gruppförsäkringen mellan försäkringsbolag, i syfte att få bästa pris och villkor för gruppen.

Villaägarna har försökt förmå Moderna Försäkringar att flytta gruppförsäkringen i enlighet med god försäkringssed och praxis för försäkringsbranschen. Men bolaget har vägrat. Förbundet har därför tvingats anmäla Moderna Försäkringar, baserat på följande:

  • Moderna Försäkringar vägrar, i strid mot ingångna avtal och försäkringspraxis, på ett konstruktivt sätt att medverka till flytten av gruppförsäkringen.
  • Bolaget försöker få så många av förbundets medlemmar som möjligt att lämna gruppförsäkringen och teckna direktförsäkring i Moderna Försäkringar.
  • Bolaget vilseleder medlemmarna om att gruppförsäkringen inte längre finns och att deras enda möjlighet till fortsatt försäkring är att teckna direktavtal med Moderna Försäkringar.
  • Moderna Försäkringar använder sig av negativ avtalsbindning.

Konsumentverket övervakar att företagen följer marknadsföringslagen och anklagar nu i sin tillsynsverksamhet Moderna Försäkringar för vilseledande marknadsföring, negativ avtalsbindning samt bristande information till konsumenterna vid byte av försäkringsbolag för gruppförsäkringen.

– Moderna Försäkringar framstår allt mer som konsumentgruppförsäkringarnas fiende nummer ett. Det känns därför oerhört positivt att Konsumentverket väljer att agera mot Moderna Försäkringar. Jag är stolt över att vi som konsumentorganisation står upp för konsumenternas rättigheter samt har anmält bolaget för dess grumliga affärsetik och bristande konsumenthänsyn, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...