Världsunik golvbrunnspåfyllare löser luktproblem

av Henrik Langborg

Fastighetsskötaren Staffan Lundmark har uppfunnit en världsunik golvbrunnspåfyllare – Smellkiller. På ett genialiskt och miljövänligt sätt hjälper den fastighetsägare att slippa dålig lukt från golvbrunnar.

– Och en uttorkad golvbrunn luktar inte bara illa, den är även en öppen kanal för gaser som radon och en perfekt miljö för ohyra som silverfiskar, säger Staffan Lundmark.

Innovatören Staffan Lundmark, som till vardags arbetar som fastighetsskötare hos Skellefteå Kraft AB, har under de senaste två åren utvecklat en helt unik golvbrunnspåfyllare. Idén fick han från sin egen arbetssituation.

– Det tar en hel del tid att fylla vatten i alla torra golvbrunnar i en större fastighet där det ofta kan finnas mer än 100 golvbrunnar. När fastighetsbolagen måste slimma sina organisationer och drar ner på antalet vaktmästare blir tiden än mer knapp att hinna med detta, konstaterar Staffan Lundmark.

Anledningen till att det måste finnas vatten i en golvbrunn är att det annars kan uppstå dålig lukt som besvärar de som arbetar i lokalen eller besöker den.

– Dessutom börjar det ofta dyka upp silverfiskar som livnär sig på rester som samlas i golvbrunnar, berättar Staffan.

En annan viktig anledning är att giftiga gaser kan komma upp genom golvbrunnen, till exempel radon.

– Ungefär 20 procent av alla bostadshus i Sverige har en radonhalt som ligger högre än Boverkets rikt- och gränsvärde på 200 bequerel per kubikmeter. Detta är ett allvarligt problem med tanke på att radon, näst efter tobaksrökning, är den vanligaste orsaken till lungcancer, berättar Björn Mälarstig, VD för företaget anoZona i Uppsala, som är experter på inomhusmiljö.

Strålsäkerhetsmyndigheten beräknar att cirka 450 personer årligen dör i lungcancer orsakad av radon.

– Allt radon kommer inte via avloppsledningarna, men det är viktigt att minska utsläppen av radonhaltiga gaser från golvbrunnarna. Uppfinningen som Staffan Lundmark gjort kan helt klart bidra till en bättre inomhusmiljö i radonhus, säger Björn Mälarstig.

Enkel konstruktion

Smellkillers konstruktion är enkel. Den består av en behållare i hårdplast som rymmer 2,7 liter vatten. Monteringen går på ett par minuter. Behållaren kan antingen placeras hängande på väggen, där den inte är i vägen för städningen, eller stående på golvet. Från behållaren leds vattnet via en slang ner i golvbrunnen. Golvbrunnspåfyllaren behöver inte stå i direkt anslutning till golvbrunnen utan det går att använda en upp till två meter lång slang till den.

– En så lång slang kan behövas där golvbrunnarna sitter illa till, exempelvis under ett fläktaggregat. Viktigt är att slangen konstant måste luta neråt mot golvbrunnen så att luftbubblorna obehindrat kan vandra uppåt till behållaren, säger Staffan.

När det är för lite vatten i golvbrunnen fylls den automatiskt på från behållaren.

– Genom att använda Smellkiller minskar påfyllningsfrekvensen minst tio gånger. Behållaren behöver i de flesta fall bara fyllas på efter sex månader, berättar Staffan Lundmark.

Smellkiller är ett miljövänligt alternativ eftersom påfyllningsvätskan består av vanligt vatten.

– Vill man också ge sig på bakterier går det att komplettera påfyllningsvätskan med en bakteriedödande vätska eller tablett, säger Staffan.

Testas på lasarettet

Västerbottens Läns Landsting är en av de fastighetsägare som valt att testa Smellkiller. Detta gör de på Skellefteå lasarett.

– Vi har satt in den i fläktrum och undercentraler där det finns problem med lukt från avlopp och golvbrunnspåfyllaren håller vad uppfinnaren lovar, säger Lars-Olof Melander, avdelningschef för fastighetsdriften vid Skellefteå lasarett.

– Produkten är enkel, genial, billig och dessutom driftsäker. Här finns inget elektroniskt som kan krångla. Oftast är det de enklaste lösningarna som är de allra bästa, fortsätter Lars-Olof Melander.

Utvecklingen av Smellkiller har skett i Staffan Lundmarks uppfinnarverkstad hemma på gården i byn Långviken. Här har han provat sig fram till en hållbar lösning. Under resans gång fram till en färdig produkt har Staffan haft god hjälp från Innovation Västerbotten.

– Jag är imponerad över Staffan Lundmarks sätt att utveckla sin goda idé ”från ax till limpa”. Han har parat sin envishet med att söka samarbete med personer som är kunniga på områden som han inte själv behärskar. Smellkiller har alla förutsättningar att bli en storsäljare, säger Roland Lindkvist, projektledare för Innovation Västerbotten

Smellkillers funktion är patentsökt och serieproduktionen har redan börjat. Försäljningen drar igång på bred front i oktober. För marknadsföring och försäljning av Smellkiller svarar företaget Revendito AB i Skellefteå.

 

Mer information: Staffan Lundmark, 070-660 31 07, staffan.lundmark@telia.com, Lars Nilsson, Revendito, 0910-143 00

Lars@revendito.se

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...