Vanligaste frågorna om bostadsrättsföreningar

av Admin

Får jag bygga balkong, hyra ut min bostad och varför är min avgift så hög? Vilka är
egentligen de vanligaste funderingarna bland svenska bostadsrättsägare? SBC
Sveriges BostadsrättsCentrum AB får dagligen hundratals frågor från sina
medlemmar. Nu har de sammanställt de mest frekventa frågeställningarna. 

SBC förvaltar över 4 000 bostadsrättsföreningar runt om i landet. Som en del av förvaltningstjänsten erbjuds ett kunskapscentrum dit bostadsrättsägare kan vända sig för att få svar på frågor. Kunskapscentrumet innehåller även ett forum där än fler frågor finns listade. De vanligaste frågorna kundtjänsten får rör avgiften, andrahandsuthyrning och kameraövervakning.

– Vår kundtjänst får dagligen frågor som rör allt mellan himmel och jord. När det kommer till
bostadsrättsrelaterade frågor svarar vi mer än gärna på dessa och delar med oss av vår expertis. Frågorna brukar ändras med årstiderna. Under sommaren har många undrat över störningar när allt fler fått spendera semestern hemma. Under våren har vi fått flera förfrågningar om inkassokrav på avgiften. För att så många som möjligt enkelt ska få svar på sina funderingar har vi dessutom sammanställt alla svar på vår hemsida, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Topplista: Här är de fem vanligaste frågorna om bostadsrätter just nu:
1. Vilka regler gäller mellan bostadsrättsägare och andrahandshyresgäst?
Mellan bostadsrättsägaren och andrahandshyresgästen gäller egenuthyrningslagen, vilket inte är densamma som hyreslagen. Det är ett vanligt missförstånd att andrahandshyresgästen skulle kunna få besittningsskydd till lägenheten under vissa förutsättningar, men enligt egenuthyrningslagen måste andrahandshyresgästen flytta på utsatt datum.

2. Jag vill ha ett utdrag ur lägenhetsregistret/lägenhetsutdrag, kan ni hjälpa mig?
Lägenhetsutdrag/lägenhetsförteckning fås via styrelsen. Om din bostadsrättsförening tar hjälp av en extern förvaltare är det vanligt att det ingår i erbjudandet att förvaltaren tillhandahåller lägenhetsförteckningen.

3. Jag har fått en faktura för överlåtelseavgift. Vad är det?
Överlåtelseavgift är en administrativ avgift som tas ut i samband med att en bostadsrätt överlåts till annan ägare. Överlåtelseavgiften betalas av överlåtaren eller förvärvaren enligt föreningens stadgar.

4. Vem bestämmer hur hög min månadsavgift till föreningen ska vara?
Nivån på månadsavgiften eller årsavgiften som det också heter, bestäms av styrelsen i din förening. Styrelsen tar då bland annat hänsyn till föreningens driftskostnader samt kostnader för reparationer och underhåll. Styrelsen ska även säkerställa det framtida underhållet av föreningens fastighet och behöver därför ta höjd även för detta vid beräkning av avgiftens nivå.

5. Jag har fått ett inkassokrav på avgiften och kan inte betala. Vad kan jag göra?
Om du har fått ett inkassokrav på din avgift och inte kan betala ska du vända dig till styrelsens kontaktperson i den förening du tillhör. Kontaktuppgifter hittar du i boendepärmen, föreningens hemsida eller portanslag. Det är styrelsen i föreningen som bestämmer i frågor kring avgifter och hyror.​

0 kommentar

You may also like