Svenska trägolv – Så sköter du om ditt stycke av historien!

av Admin

Inget går upp mot ett riktigt vackert trägolv. Bortser man från äldre tiders stampade jordgolv, så är det trägolvet som dominerat i Sverige genom historien. Men skönheten ligger som bekant i betraktarens öga. 

I samarbete med parkettspecialisten

Innan industrialiseringen var det kilsågade plankgolv som gällde, lagda rätt på bjälklaget. Oftast var materialen tall eller furu. Hela stocken utnyttjades, vilket gjorde att golvplankorna var smala i ena änden men breda i den andra. Plankorna lades sedan med ändarna växelvis. Spikarna var synliga och bildade dekorativa rader.

Golv av den här typen är tjocka så de kan slipas om och om igen. Det gör det till ett mycket tåligt golv med en hållbarhet på flera hundra år.

Parketten gör entré

Men olika typer av parkettgolv har funnits sedan 1600-talet. Det lär ha uppfunnits efter att de franska hovtjänarna på Versailles tröttnat på att skura slottets alla marmorgolv.

Tekniker och stilar har kommit och gått genom tiderna. Men vid sekelskiftet 1800/1900 blev fiskbensmönstret det allra vanligaste mönstret för parkettgolv.

Ett massivt parkettgolv tål att slipas fyra till fem gånger. På 1960-talet lanserades golvslipmaskinen och gjorde det lättare för gemene man att renovera sina golv. Men det finns många företag som kan göra det åt dig. Smidigt för den som vill ha en dammfri golvslipning.

I lägenheter från 1800-talet till 1960-talet lade man brädgolv som undergolv. Materialet var ofta gran, och var aldrig tänkta att synas. Ovanpå lades linoleummatta, korkmatta eller parkett. På den tiden ansågs trägolv vara dragiga och svårstädade. Inte som idag när bevarade trägolv ses som något attraktivt som ökar lägenhetens värde.

Idag är det populärt att ta fram dessa undergolv i tron att de är en originaldetalj. Men de har alltså aldrig varit synliga.

Fast de är inte mindre vackra att se på för det! Man kan slipa och behandla det för att öka hållbarheten och bevara det vackra träet. Väljer man att olja golvet bör man sedan såpskura det regelbundet. Är golvet målat kan man våttorka det, men undvik starka rengöringsmedel. På internet finns många skötseltips.

Ett problem som uppstår när man tar fram brädgolvet är att det blir lyhört i huset, då den dämpande mattan tas bort.

Lamell – kostnadseffektivt eller inte?

Lamellparketten har till stor del kommit att ersätta parkettgolvet. Det introducerades 1941.  Den här typen av golv är praktiskt och lättstädat. Men det har en nackdel. Ytskiktet är ofta tunt. Det gör att det enbart går att slipa ett par gånger. Därför vill många byta ut sin lamellparkett till slut, trots att det är slitstarkt. Det är värt att ta med i kalkylen när man planerar sitt nya golv.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...