Svenska Radonova tecknar samarbetsavtal med Sydkoreanskt företag – Radioaktiva madrasser skapar ökat behov av säker radonmätning

av Admin

Svenska Radonova Laboratories har tecknat sitt första samarbetsavtal i Asien. Avtalet som avser leverans av mätningar och analys av radonprover har tecknats med det Sydkoreanska företaget Hanil Nuclear. En av anledningarna till den ökade efterfrågan på tillförlitliga radonmätningar är upptäckten av radon i Sydkoreanska sängmadrasser levererade av företaget Daijin Bed Co. Initialt beräknas behovet av mätningar uppgå till några tusen per år. 

En av anledningarna till förekomsten av radon i de koreanska madrasserna tros vara förekomsten och användningen av mineralet monazit. Bild från Hanil Nuclears laboratorium.

– Upprinnelsen till den här affären och den ökade efterfrågan på tillförlitliga radonmätningar är ju relativt ovanlig men visar att radon kan förekomma i en rad olika miljöer och sammanhang. Även om nivåerna av radon i madrasserna inte tycks vara så höga som först befarats skapas det förstås en oro när radon förekommer i den här typen av produkter, säger Radonova Laboratories vd Karl Nilsson.

– Oavsett vilken miljö och produkt som ska testas kommer vi nu att tillhandahålla tjänster för att mäta och analysera radon på ett tillförlitligt sätt. Det är också en viktig framgång att ett etablerat och välrenommerat företag som Hanil Nuclear väljer Radonova för det här arbetet. Vi har i dag kunder i omkring femtio länder. Samtidigt är det här vårt första samarbetsavtal på den asiatiska marknaden, avslutar Karl Nilsson.

– I Radonova får vi en mycket kompetent samarbetspartner. De levererar inte bara ett testkit för radonmätning utan har en mycket tillförlitlig och systematisk helhetslösning inom det här området. De erbjuder en snabb hantering som möter mycket höga krav på säkerhet genom hela processen, säger Sebin Hwang, ansvarig för internationella avtal på Hanil Nuclear.

En av anledningarna till förekomsten av radon i de koreanska madrasserna tros vara förekomsten och användningen av monazit. Monazit är ett mineral och fosfat som innehåller torium, ett naturligt förekommande ämne som i sin tur ger upphov till radioaktivitet.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...