Svenska hushåll väljer kakel och klinker

av Admin

Kakel och klinker är praktiska material som kan förvandla hemmets känsla, oavsett om man placerar det på golv eller väggar. Eftersom kakel är ett dekorativt element finns det inredningstrender som påverkar vilken typ av material och stil som används mest. Här ska vi titta närmare på trender inom kakel och klinker. 

Artikeln är i samarbete med Hornbach

När det kommer till kakel och klinker kan man ta ut svängarna lite. Satsar man på ljusa toner och vanliga standardmått blir det alltid snyggt, men man ska inte vara rädd för att inreda med spännande mönster, former och lite annorlunda material. Kakel är så populärt eftersom det kan placeras över en hel- eller halvvägg, som en fondvägg eller som ett enstaka dekorativt element. I år sticker tre trender ut lite extra:

Klassisk terrazzo
Terrazzo är en tidlös klassiker som finns i flera olika färger och former. Svenska hushåll håller på att återupptäcka materialet som både går att använda på väggar och golv. Konststenens prickiga design och dess mjuka strukturmönster ger den ett elegant och mångsidigt utseende. Fragmenten av kvarts, marmor, glas och metall som är inbäddade i betong ger ett djup och en intressant struktur som drar blickarna till sig. Den släta ytan ger kaklet ett modernt utseende som gör att det passar in i de flesta hem.

Terrazzo-kakel är motståndskraftigt mot vatten och fläckar när det förseglas. Hållbarheten gör att det kan installeras utomhus- och inomhus. Terrazzo är dessutom prisvärt och därför väljer många att använda det istället för marmor eller granit.

Konstgjord natursten
Det finns en ökad efterfrågan på billigt kakel som liknar natursten. Idag är det vanligt att svenska hushåll dekoreras med material som travertin, kalksten eller skiffer. Personer som vill ha ett billigare alternativ väljer ofta klinkerplattor. Klinkerplattor är konstgjorda och kommer inte från ett stenbrott som naturstenar gör. Plattorna tillverkas av av gjuten lera, former och fältspat som härdas i höga temperaturer i en brännugn.

Eftersom klinkerplattor är mer likt keramik än natursten är de väderbeständiga och hållbara. Det passar därför bra att installera plattorna utomhus. Klinkerplattor passar perfekt för områden som har hög trafik, som till exempel i köket, vardagsrummet eller hallen.

Kakel i stort format
Det har blivit populärt att installera stora kakelplattor i vardagsrummet eftersom det ger en avskalad effekt samtidigt som det är enkelt att sköta om. Att lägga golv med stora kakelplattor ger minimala fogar som kan störa intrycket och vara krävande att ta hand om eftersom de blir missfärgade efter ett tag. Minimala fogar tar bort det problemet. Stora kakelplattor kan installeras på golv eller väggar och kommer i flera olika material som porslin, keramik eller sten.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...