Stor ökning av skador i vinterstängda sommarstugor

av Anders Enquist

Skadorna på fritidshus ökade med 34 procent mellan 2009 och 2010. Orsaken är den hårda vintern förra året som orsakade frusna rör och vattenskador för miljoner. If tipsar om hur du slipper vinterskador i stugan.

Tjuvar är största orosmomentet för stugägare, men i realiteten är brand- och vattenskador de största hoten när stugan står tom, och drabbar tusentals svenska fritidshus varje år. Totalt anmäldes 22 268 fritidshusskador till försäkringsbolagen under 2010, vilket är en ökning med 34 procent jämfört med året innan, enlig branschstatistik från Svensk Försäkring.

– Omkring hälften av skadorna inträffar mellan oktober och april, när många sommarstugor står tomma. Men med enkla medel kan man förebygga och förhindra att många av dessa skador uppstår, säger Stefan Ekwall, ansvarig för fritidshusförsäkring på If.

I praktiken är de största riskerna för fritidshus inte inbrott eller möss, vilket oroar fritidshusägarna mest enligt en tidigare undersökning från If, utan brand- och vattenskador. Enbart vattenskador i fritidshus kostar försäkringsbolagen närmare 200 miljoner kronor varje år, brand ungefär lika mycket.

IFS TIPS FÖR ATT SLIPPA SKADOR I STUGAN

För att undvika vattenskador:

Inomhus

  • Stäng av huvudvattenkranen. Då begränsas skadorna om något rör eller annat skulle frysa sönder och orsaka läckage.
  • Frostskydda alla vattenlås (handfat, golvbrunnar och toaletter). Detta gör du genom att hälla frysskyddsvätska i handfat och WC-stol och låta vätskan rinna ner. Töm varmvattenberedaren som annars riskerar att frysa sönder.
  • Bra att ha lite grundvärme på och hålla mellan +5 och +10 grader inomhus.
  • Om man inte har grundvärme på är det viktigt att tömma alla vattenledningar.
  • Var uppmärksam på om det luktar mögel eller avlopp i badrummet, eller om någon vattenledning visar tecken på rost. Det kan tyda på att det finns en läcka någonstans.

Utomhus

  • Rensa alla hängrännor från barr och löv. Blir det stopp finns risken att smältvatten tränger in i huset.
  • Placera rännor under stuprören så att vattnet leds bort från huset.
  • Se till all alla dörrar och fönster är hela.
  • Ställ in utemöbler under tak.

– Be också gärna någon granne gå och se till huset då och då om du själv inte har möjlighet. Detta gäller särskilt efter storm, kraftigt regn och vid ovanligt kallt väder. Och glöm inte att ge grannen ditt telefonnummer! avslutar Stefan Ekwall.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...