Stadsporten till Karlshamn vinner prestigefyllt ljusdesignpris – Svenska Ljuspriset Exteriör

av Admin

Hinseberget – stadsporten till Karlshamn är årets vinnare av exteriörkategorin i den prestigefyllda tävlingen Svenska Ljuspriset. Tävlingsjuryn hyllar, bland annat, ljusteamets skickliga handlag som skapat dramatik och mystik i den ståtliga portalen, som både bjuder in besökaren och välkomnar stadsborna hem. Utmärkelsen delades ut den 8 september i Stockholm.

Foto: Patrik Gunnar Helin, Studio Ketchup

Ljusteamets vision har varit att ge stadsporten en scenisk ljussättning med rytm och dramaturgi som förhöjer Karlshamns identitet och skapar symbolvärde för staden och Blekinge. Med hjälp av ljus ges turisten ett oförglömligt första intryck. Stadens invånare har i sin tur fått ett bestående estetiskt uttryck att glädjas åt i vardagen och en god och trygg ljusmiljö när man som fotgängare eller cyklist använder tunneln. 

JURYMOTIVERINGEN: 

 Utifrån en vision och genom en aldrig sinande passion har staden fått en lysande och ståtlig portal, som både bjuder in besökaren och välkomnar stadsborna hem. Lager för lager har ljuset mejslat fram historien om mytiska väsen i bergets råa struktur. Med skickligt handlag skapas dramatik och mystik med ljuset, som i kombination med väl avvägd ljusbehandling ger en trygg upplevelse och orienterbarhet vid stadens entré.”

MEDVERKANDE – HINSEBERGET – STADSPORTEN TILL KARLSHAMN:
Beställare: 
Karlshamns kommun
Ljusdesign: WSP Ljusdesign, Katarina Hennig och Micaela Pärsdotter Andersson med team
Elprojektering: WSP Systems
Elentreprenör: ELCOM
Programmering: Control Dept. 

En av framgångsfaktorerna för projektet som färdigställdes i slutet av 2020 är det goda samarbetet mellan beställaren Karlshamns kommun, entreprenören och teamet bakom ljusdesignen.

I tävlingen Svenska Ljuspriset Exteriör delade juryn även ett hedersomnämnande som gick till fasadbelysningen av Östermalms saluhall i Stockholm (ljusdesign: Light Bureau). Interiörklasse, Svenska Ljuspriset Interiör vanns av projektet Östermalms saluhall, med ljusdesign skapad av Ljusrum AB. 

***

Fakta om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling som syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2020.

Tävlingen har en lång tradition och arrangeras nu för 29:e året i rad. Det är många prestigeprojekt som kammat hem priset under årens lopp. Arrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...