SkandiaMäklarna om Svensk Mäklarstatistik februari 2022: Kriget i Ukraina skapar nya utmaningar på marknaden

av Admin

Svensk Mäklarstatistik för februari visar en fortsatt stark prisutveckling över hela landet. Stigande inflation, ränteökningar och osäkerhet sätter flera frågetecken. Men kriget kan å andra sidan innebära en förlängning av pandemieffekten då hemmet blev allt viktigare, menar SkandiaMäklarnas VD Andreas Moritz.

I februari steg priserna för bostadsrätter i centrala Stockholm med två procent, vilket ger en ökning på hela fjorton procent under de senaste tolv månaderna. Prisökningen i februari ligger på samma nivåer även i centrala Malmö och centrala Göteborg. Där har det senaste årets prisutveckling dock varit något blygsammare.

Hur marknaden nu kommer utvecklas framöver är det många faktorer som avgör, varav en är det rådande kriget i Ukraina.

– Ett tänkbart scenario är förstås att kriget i Ukraina i kombination med den osäkra världsekonomin gör att köparna väljer att avvakta. Men kanske kan kriget ha en liknande effekt på bostadsmarknaden som den vi sett under pandemin. Då gjorde osäkerheten i omvärlden att våra hem sågs som mer värdefulla än någonsin, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

I riket som helhet är priserna upp elva procent på̊ villor de senaste tolv månaderna. För bostadsrätter är siffran sju procent.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...