Schweizisk skidort inviger världens tyngsta trekabels-gondollift

av Admin

Den 5 december invigs den helt nya gondolliften Eiger Express i den schweiziska alpbyn Grindelwald. Liften blir världens tyngsta gondollift med tre kablar och ingår i den andra och sista etappen av det omfattande liftprojektet V-Cableway, som har kostat över fyra miljarder kronor. Med det nya liftsystemet förkortas transporttiden med 47 minuter, både till de två fjälltopparna Männlichen och Eigergletscher och Europas högst belägna tågstation på berget Jungfraujoch. 

Inför kommande vintersäsong blir det smidigare än någonsin att åka på skidsemester i den schweiziska alpbyn Grindelwald. 5 december står nämligen den andra delen a det ambitiösa liftprojektet V-Cableway färdigt. Totalt har projektet kostat 470 miljoner CHF – motsvarande 4,5 miljarder svenska kronor.

Världens tyngsta gondol med tre kablar
V-Cableway-projektet består av två nya gondollifter från Grindelwald upp för toppen av Männlichen och Eigergletscher. Första etappen (upp till Männlichen) invigdes förra året och 5 december i år öppnar den efterlängtade liften Eiger Express (till Eigergletscher) – som kommer slå rekord som den tyngsta trekabelsgondol i världen.

Eiger Express består av 44 gondoler med 26 säten i varje och har kapacitet att transportera 2200 passagerare per timme. Den höga kapaciteten kommer minska kö- och väntetiderna betydligt. Dessutom har varje kabin uppvärmda fönster. Varje kabin har också stolsvärme i sätena och wifi. All ström genereras av liftens dragkablar.

– I dessa osäkra tider vill vi sända positiva signaler till turismaktörerna i Jungfrau-regionen och Bern – vi tror bestämt att detta projekt kommer kunna hjälpa oss att komma starkare ur krisen, säger Urs Kessler, vd på Jungfrau Railways, som står bakom det imponerande projektet.

47 minuter kortare restid
Med det nya liftsystemet tar man sig fram med offentlig transport mycket snabbare än tidigare, från flera stora städer i Schweiz, till både pisterna och Europas högst belägna tågstation, som ligger knappt en halvtimmes tågresa från Eigergletscher.

Besökare kommer kunna spara 47 minuter på resan från Interlaken till Jungfraujoch, detsamma gäller sträckan Zürich/Bern, till både Jungfraujoch och Eigergletschers skidsystem.

Populärt skidområde med World Cup-pist

Orten Grindelwald ligger vid foten av bergen Eiger och Wetterhorn och är den största skiddestinationen i Jungfrau-regionen. Trots det erbjuder skidorten mycket konkurrenskraftiga hotellpriser jämfört med liknande schweiziska skidområden. Grindelwald har lockat turister ända sedan slutet av 1800-talet men blev ännu populärare efter att tågstationen på Jungfraujoch – också känd som “Top of Europe” – öppnade år 1912.

Om vintern kommer besökare till Jungfrauregionen för att utforska omkring 206 kilometer av skidpister, om sommaren lockar den vackra naturen och vandringslederna.

I själva Grindelwald-området finns totalt 160 km pister. En av de mest kända är Lauberhorn som varje år står värd för World Cup i alpint. Dessutom finns 300 km natursköna vandringsleder, varav 80 km även kan utforskas under vintermånaderna.

Praktisk information

Det går tåg till Grindelwald från de flesta städer i Schweiz.

I anslutning till de båda liftarna byggs en ny terminal för all kommunal transport, samt 1000 parkeringsplatser och shoppingfaciliteter.

Lä mer om destinationen här: www.jungfrau.ch/en-gb/jungfrau-ski-region

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...