Scheiwiller Svensson ritar uttrycksfullt gym och parkeringshus i Ulriksdal

av Anders Enquist

I Ulriksdal i Solna växer en ny stadsdel fram med nya kontor, bostäder, butiker, restauranger och hotell. Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har i uppdrag av Peab att rita en byggnad för parkering, träning och kontor i området med förutsättningar att bli något alldeles extra. Fastigheten kommer att innehålla ett nytt huvudkontor för friskvårdskedjan Actic som också öppnar gym i huset.

Gym och parkeringshus i Ulriksdal. Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor

Med höga krav på gestaltning och kvalitet skapas en optimerad byggnad som kommer att sticka ut i kvarteret. Basen är ett parkeringshus i åtta våningar med infarter från två nivåer och plats för cirka 475 bilar. Ovanpå det skapas en lättare volym i tre våningsplan där det kommer att bli gym och träningsanläggning i de två översta våningsplanen och kontor i det tredje. Toppvolymen hålls upp av betongbockar, vilket ger en spänstighet i uttrycket. På detta plan, det översta parkeringsdäcket, kan man tänka sig events med möjlighet för foodtrucks att köra hela vägen upp.

– Tanken bakom gestaltningen av p-däcken är att bryta upp det traditionellt horisontella formspråket och istället skapa ett friare lekfullt mönster. En uppglasad fasad på gym- och träningsdelen ger en exklusiv och lugn inramning. Den balanserar fint mot parkeringsdelens mer uttrycksfulla gestaltning, säger Roger Spetz, arkitekt på Scheiwiller Svensson.

Byggnaden kombinerar stommens kraftfulla uttryck med inklädnadens mer spröda drag och kommer vara väl synlig både i området och för de många förbipasserande på E4:an.

De tre översta våningarna rymmer kring 3000 kvm, varav cirka 1160 kvm blir kontor och fastigheten beräknas stå färdig 2020.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...