Sätt el på glaset och spara energi

av Henrik Langborg

Det finns en obefogad skepsis mot eluppvärmda glas. Många tror att det går åt mycket energi till uppvärmningen. Men sanningen är att glasen, förutom komfort- och inredningsfördelar, också är energieffektiva.

Den ström som går åt till eluppvärmningen av glaset är ungefär likvärdig med den som ska till för att till exempel driva pumpen till den vattenburna golvvärmen. Alltså ytterst måttlig och totalt sett ger de eluppvärmda glasen en besparing.

Något som står högt på krav- och önskelistor i modern arkitektur är stora glaspartier i fasaderna. Glasfasader släpper in mycket ljus och skapar luftiga miljöer. Men när det är kallt ute kan det bli problem med kallras och drag vid fönstren. Eluppvärmda glas håller en exakt och jämn temperatur som gör att kallras, drag och kondensproblem försvinner. Man kan alltså sitta precis vid fönstret utan att märka av kylan, även om det är snöstorm utanför.

Luften inomhus blir också bättre än när byggnaden värms upp med vanliga element och andra värmekällor, vilka man för övrigt kan undvara och istället kan möblera fritt. Simhallar, restauranger, akvarier, kontor och privata bostäder, är några exempel på projekt där eluppvärmda glas är lösningen.

Eluppvärmda glas – så fungerar det

De eluppvärmda glasens grunduppgift är att värma glasfasaden till rumstemperatur oavsett utomhustemperatur. På så sätt återskapas jämvikten mellan rummets väggar, tak och glas. Glasen eliminera den kallaste ytan i rummet och strålningsvärmeutbytet uppstår inte mot glasytan. Eluppvärmda glas ersätter den värme som annars tas ifrån rummet och rumsvärmen kan både dimensioneras och placeras som om glasfasaden inte finns. Rumsvärmen kan sänkas med bibehållen komfort och därigenom ge energibesparing.

Information: Glasbranschföreningen

Skeppsbron 40

103 25 Stockholm

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...