Sverige svämmar över

av Henrik Langborg

Sveriges kommuner satsar alldeles för lite pengar på att underhålla vatten- och avloppsledningarna. Investeringarna måste öka med 50 procent – från dagens 2,1 miljarder kronor årligen till 3,5 miljarder, visar nya beräkningar som Svevias väg- och infrastrukturtidning På Väg gjort.

På Väg tar i det senaste numret upp det stora underhållsbehov som de svenska vatten- och avloppsnäten står inför. Det handlar om mycket stora mängder ledningar som på sikt behöver repareras eller byggas ut. De svenska vattenledningsnäten är cirka 67 000 kilometer långa och avloppsnäten 92 000 kilometer.

Det motsvarar mer än ett par varv runt jorden. Vardera.

Det är alltså många mil rör som ligger nedgrävda under jord och som kan ställa till med problem. Inte minst när klimatförändringarna väntas öka belastningen på ledningarna. Underdimensionerade eller slitna rör i kombination med ökad nederbörd kan bland annat leda till stopp i avloppen, översvämningar och att dåligt, ja till och med infekterat, dricksvatten sprids.

– Svevia vill uppmärksamma den utmaning som Sveriges kommuner står inför och vi bidrar gärna med vår kompetens och långa erfarenhet kring nybyggnation, drift och underhåll av va-ledningar, säger Erik Lundman, chef för produktionssystem, Svevia.

För ytterligare information kontakta Erik Lundman, chef för produktionssystem,

Svevia, tfn 070-684 10 45.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...