Nytt industriområde på Östra Ersboda

av Anders Enquist

Kommunen tecknar markanvisningsavtal med de fyra första företagen på ett nytt industriområde norr och öster om fängelset. Området är totalt 450 000 kvm. Avtalen gäller inom den första etappen, som totalt omfattar omkring 130 000 kvm verksamhetsmark.

Bilden: De avtal som nu tecknas gäller tomter i etapp 1 (med husmodeller på bilden). Utanför höger bildkant är platsen för den planerade etapp 3, som är den absolut största. Skogsområdet mellan etapp 1/etapp 2 och etapp 3 blir kvar.

Utbyggnaden av infrastruktur för etapp 1 har påbörjats och beräknas vara färdigställd hösten 2018. Etappen kommer att delas upp på ca 17–20 tomter, som blir 6 000–13 000 kvm vardera. Detaljplanen medger industri och lager. Två av de övriga villkoren är att verksamheterna inte få vara störande för omgivningen samt att maximal byggnadshöjd är 10,5 meter för en del av etappen och 16 meter för en annan del.

Politiskt beslut
Markanvisningsinbjudan har skickats ut till företag som på förhand anmält intresse för området. Avtalen skulle kunna tecknas på delegation av Mark och exploatering, men på verksamhetens förslag har näringslivs- och planeringsutskottet fattat beslutet. Motiveringen är att verksamhetsområdet är helt nytt samt avtalens totala värde, som är 8–9 mnkr.

Företag som kommunen tecknar avtal med och syftet med deras exploatering:

Din bil Umeå – verkstadsbyggnad för bilmekanik samt automatisk biltvätt
Texoferr fastigheter – industrifack (byggnad för flera företag, som ofta har var sin port)
Kusbo Bygg och entreprenad – industrifack/hantverkslängor
Gasum AB – biogasanläggning

– Det känns bra att startskottet nu går för ett nytt industriområde. Efterfrågan på verksamhetsmark är stor i Umeå. Att kommunen kan erbjuda mark är helt nödvändigt för Umeås fortsatta tillväxt och utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

– Äntligen kommer vi att ha industrimark i större skala. Det finns företag som har väntat i flera år på en plats för att etablera sig. Det är mycket bra att det finns mark när en förfrågan kommer, säger Elmer Eriksson (M), ersättare i kommunstyrelsen.

Reservation i ett år
Markpriset inom området är 325 kr/kvm. Reservationen tidsbegränsas till tolv månader, och under den tiden ska ett exploatören ha fått ett godkänt bygglov och eventuellt andra tillstånd för verksamheten.

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...