Nyrenoverat hemma – då blir männen lyckliga och kvinnorna harmoniska

av Admin

61 procent av kvinnorna upplever att de blir mer harmoniska av ett nyrenoverat hem, och 58 procent av männen upplever att de blir mer lyckliga. Men det nyrenoverade hemmet bidrar inte till att varken kvinnor eller män ser sig som mer framgångsrika, endast 36 procent av männen och 27 procent av kvinnorna tycker så.   Det kan SBAB konstatera i en ny undersökning. 

Frågorna besvarades enligt nedan, med fördelning mellan män och kvinnor:

Ja ett nyrenoverat hem gör att jag känner mig mer lycklig

58 procent av männen 55 procent av kvinnorna

Ja ett nyrenoverat hem gör att jag känner mig mer harmonisk

56 procent av männen 61 procent av kvinnorna

Ja ett nyrenoverat speglar att jag är mer framgångsrik

36 procent av männen och 27 procent av kvinnorna 

Ingen stress för att andra renoverar  

SBAB ville också ta reda på om människor känner sig stressade över att själva behöva renovera för att andra gör det. Över hälften av de medverkande håller med om att andra renoverar men säger att de själva inte blir stressade av det. 2 av 10 tycker inte att andra verkar renovera så mycket.

–        Det är faktiskt väldigt få som blir stressade, bara 6 procent av männen och 8 procent av kvinnorna i vår undersökning upplever att de blir stressade av att andra renoverar. Det är mycket sunt, sen kan det ju vara så att den som inte känner stress faktiskt redan har renoverat, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

På frågan om när senaste renovering genomfördes i nuvarande bostad svarar 22 procent att något gjorts under 2015. Lika många svarar att de inte renoverat något i hemmet de senaste fem åren. 

Vi har inte renoverat något i vårt hem                            19 %

Under 2015                                                                    22 %

Under 2014                                                                    11 %

Under 2013                                                                    10 %

Under 2012                                                                    6 %

Under 2011                                                                    3 %

Under 2010                                                                    6 %

Längre tillbaka än så                                                      22 %

–        Glädjande nog är de allra flesta ganska coola inför sin renovering, och verkar ha ett sunt sätt att se på det, utifrån sina egna behov och inte efter vad andra gör. Vi ser tydligt att det skett fler renoveringar under 2015 jämfört med tidigare år.

–        58 procent har genomfört renoveringar under de senaste fem åren, varav 22 procent under 2015, där vetskapen om att ROT avdragen kommer att förändras sannolikt bidragit. Det ska bli intressant att se hur mycket de förändrade ROT-avdragen förändrar människors vilja att renovera, säger Claudia Wörmann.  

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts under perioden 17 – 22 december 2015 via en webbenkät av CINT/SnabbaSvar.se på uppdrag av SBAB. 1027 personer i åldrarna 20-80  år har svarat på enkäten.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...